Ето защо не получихте съобщението от BG-ALERT и как да настроите телефона си за следващия тест

Българите масово не получиха тестовото съобщение от системата за ранно предупреждение BG-ALERT. Цялата страна беше предупредена за националния тест, който трябваше да се състои в четвъртък от 13:00 до 13:30 ч., но дългоочакваното съобщение така и не дойде.  

Целта на теста беше проверка функционирането на всички компоненти на системата, като ще се използва специално предвидения канал за тестове. "Каналът за тестове подлежи на управление от Вашето устройство", напомниха от платформата.

Министерството на вътрешните работи го анонсира дни по-рано, напомни и днес, а българите тръпнеха в очакване. Потребители в социалните мрежи масово докладваха, че не са получили известие. Обоснованото им предположение и притеснение беше, че и при реална заплаха, системата отново няма да се задейства.

Читатели на "Труд news" ни споделиха, че дори са напомнили по три пъти на възрастните си роднини, че телефонът им ще изпищи днес по обед, за да не изпадат в стресови ситуации. 

"Труд news" направи проверка и установи, че наистина проблемът идва от неактивиран бутон конкретно за тестовите сигнали в личния си телефон. В края на съобщението в официалния сайт на BG-Alert, публикувано на 14 октомври, изрично е упоменато, че "ако желаете да получавате тестови съобщения, моля уверете се, че тестовият канал е активиран". Подробна информация за настройката на устройството можеше да намери тук.

"Труд news" ви показва как да настроите телефона си 

СТЪПКА 1: Даваме пример с мобилен телефон Android 11 и по-нова версия. Влезте в меню "Настройки (ако използвате версия с английски език - в "Settings") и потърсете "Безопасност и спешни случаи" (съответно "Safety&Emergency")

СТЪПКА 2: Най-долу на екрана ще откриете "Безжични сигнали при спешни случаи", на английски "Wireless emergency alert"

СТЪПКА 3: В менюто се отваря подпапка BG-ALERT и "Тестови сигнали" (на английски - "Test Alerts").

СТЪПКА 4: Плъзнете бутона и услугата тестови канал ще бъде активирана за следващия тест на BG-ALERT. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България