Ето какви ще са противоепидемичните мерки по време на Великденските празници (ВИДЕО)

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха брифинг относно противоепидемrчните мерки в страната по време на Великденските празници.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1120003398513064/

"Ще изпратим няколко препоръки на Българската православна църква относно противоепидемичните мерките на Цветница и Великден. Обръщаме внимание на следните мерки с оглед предотвратяване, възникване и разпространение на Covid-19 - задължително спазване на физическа дистанция от поне метър и половина между всички присъстващи, носене на защитна маска за лице, която да покрива носа и устата на всички участници в църковните богослужения, с изключение на свещенослужителите по време на службите, осигуряване на дезинфектант за ръце на входа на храма, извършване на дезинфекция на контактни повърхности в храмовете, при възможност на редовно проветряване на помещението чрез естествена вентилация, регулиране на потока и броя на лицата, които посещават и напускат храмовете, обособяване до колкото е възможно на отделни входно-изходни коридори в храмовете, поставяне на видими места на информационни табла и други относно правилата за движение в храма и основните противоепидемични мерки, при възможност намаляване продължителността на църковната служба-ритуал. Също така отчитайки спецификата на ритуалите и службите при епидемиологичната обстановка считаме за съобразно вярващите да не докосват реликвите и да не целуват иконите. По отношение на върбовите клонки коментирахме със Софийска метрополия, също така бяхме уверени и, че ще се спазва в цялата страна, такива са и указанията на църквата, върбовите клонки да се раздават извън църквите на всички хора, които желаят да получат такива на този ден", обясни Ангелов.

"За всички възможни събития, които се случват, полицията има ангажимент за осигуряване на обществения ред", каза още министърът.

"Обсъдили сме няколко възможности, при които да бъдат разхлабени мерките, коментирани са с ресорните министри, продължаваме да твърдим, че определени сектори са приоритет на държавата - областта на образованието, културата, спорта и здравеопазването", информира той.

В тази връзка, считано от утре ще бъде разрешено:

- провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица, се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина, носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция;

- след 10 май (след удължаване на извънредната епидемиологична обстановка) ще бъде издадена заповед за увеличаване на броя класове, които могат да присъстват в училище;

- в областта на спорта се допуска по отношение на провеждането на спортни състезания на открито при публика 30% от общия капацитет, но не повече от 1000 души на сектор при спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска за лице.

"По отношение на влизането в страната от 1 май във връзка с туристическия сезон ще разрешим влизането в страната да става по 3 начина - с ваксинационен сертификат, с отрицателен PCR тест или антигенен тест, като видовете антигенни тестове ще бъдат качени на страницата на МЗ и третия начин е с документ за преболедуване на заболяването не повече от 6 месеца от датата на влизането в страната", уточни Ангелов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България