Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Ето как да се справим с крадливите чайки на плажа

Британски зоолози установили, че чайките се опитват значително по-рядко да откраднат храна, ако хората ги гледат продължително време. Резултатите от проучванията са публикувани в списание Biology Letters, пише БГНЕС.

Чайките често са възприемани като алчни и агресивни животни, но опитите показали, че много от птиците изобщо не се доближават до оставена без надзор храна. Те даже не се опитали да уловят подхвърлената им храна или дълго се колебаели, когато някой ги гледал продължително. „Изглежда, че „шепа смелчаци” са развалили имиджа на всички останали чайки”, шегува се Мадлийн Гумас от университета в Ексетър (Великобритания).

Чайките са едни от най-многобройните и агресивни пернати обитатели на крайбрежието. Хората отдавна са забелязали, че тези птици не се страхуват и използват всяка възможност да се почерпят с безплатен обяд, включително като го откраднат от невнимателен турист, моряк или рибар.

Въпреки че тези пернати крадци може да бъдат срещнати почти на всеки морски плаж в Европа и Азия, чайките отдавна са включени в червените книги на много държави заради рязко намалената популация през последните 50 години. Еколози и биолози се опитват да разберат причината за това, изучавайки промяната на местообитанието на птиците и отношенията им с хората.

В проучването били ангажирани няколко доброволци, съгласили се да станат „примамка” за летящите „клептомани”. Задачата им била да проследят реакциите на чайките при промяната на поведението на техните жертви. Тези опити трябвало да удостоверят доколко са обосновани оплакванията на жителите и гостите на крайбрежните градове от постоянни атаки от страна на чайките.

Доброволците трябвало да седят близо до прозрачна пластмасова кутия с традиционните британски „фиш енд чипс” или с друга храна, която привлича вниманието на чайките.

Доброволците били разделени на групи: постоянно оглеждащи се и наблюдаващи чайките и такива, които игнорирали присъствието на пернатите. Оказало се, че едва всяка четвърта птица е направила опит да открадне храната. Само поглед по посока на „агресора” се оказал достатъчен да накара животното да търси храна на друго място.

Фактът, че чайките станали по-внимателни, ако са наблюдавани от човек, доказвал необичайно развитие на когнитивните способности на тези животни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.