Ето как ще пътуваме до съседните държави

ГКПП Лесово

5 млн. и 200 хиляди са заразените с COVID-19 по света, жертвите са близо 335 хиляди. Въпреки това, все повече държави отварят границите си, но при определени условия.

Гърция сваля цените в транспортния сектор - от 1 юни в Гърция влиза в сила 5-месечна мярка за по-ниски транспортни такси.

Ще поевтинеят билетите за всички видове услуги - както по вода, така и по суша. Няма да се покачват и толтаксите за магистралите, инофрмира БНТ.

Пътниците на фериботи, обаче, ще трябва да попълват въпросник, който да позволява да се проследят контактите им през изминалите седмици. Данните ще се съхраняват за срок от два месеца.

Турция предприема мерки, за да спаси туристическия сезон. Анкара вече разреши достъпа на български граждани за лечение, очаква се скоро границите да отворят за всички.

Мехмед Нури Ерсой, министър на туризма на Турция: "На летищата и част от граничните пунктове вече има мобилни станции за тестване. Посетителите, които не предоставят документ от изследване от последните 72-часа, ще бъдат тествани на място".

Сърбия отваря границите си, няма да се изисква и тест за коронавирус, както първоначално се планираше. Сръбски и чуждестранни граждани могат да се придвижват свободно на територията на страната.

Румъния също облекчи режима, но по границата с нашата страна продължават да се наблюдават опашки от чакащи да преминат. Жителите на Букурещ ще бъдат тествани безплатно с нов бърз и достоверен PCR-тест.

Противно на решението на повечето европейски държави 14-дневна карантина да няма, Великобритания обмисля изискването да остане, а нарушителите да бъдат глобявани с до 1000 паунда.

Коментари

Задължително поле