Ефективна помощ при домашно насилие обсъждаха в Шумен

В Шуменско през м.г. са издадени 69 заповеди по Закона за защита от домашно насилие, от началото на тази вече е имало 27 случая, в които жертви са потърсили помощ от полицията. Тези данни бяха изнесени на семинар в Областна администрация-Шумен на тема "Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие - път към дългосрочно прекратяване на домашното насилие". Форумът се организира от фондация "Асоциация Анимус" в партньорство с "Институт по социални дейности и практики" под патронажа на г-жа Мария Габриел, зам.председател на групата на ЕНП в Европарламента.

"Вярвам, че с такива съвместни инициативи обсъждането на добри практики и споделянето на опита, можем да бъдем полезни на жертвите на домашно насилие", каза при откриването на семинара зам.областният управител Ширин Вели.

Катя Кръстанова от фондацията представи Координационния механизъм за помощ и подкрепа на пострадали, който България предстои да ратифицира. Дискутирани бяха механизма за взаимодействие между институциите, както при деца, така и при най-уязвимите групи, хората с психични заболявания и възрастните, жертви на домашно насилие. Представителите на ОДМВР-Шумен и Окръжен съд коментираха случаи от практиката си. От 2009 г. до сега са разгледани 21 дела, по които Окръжен съд се e произнeсъл като въззивна инстанция, защото са били атакувани от недоволни, получили възбрани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони