Ефект след години от закона за застрояването

Нужни са механизми за създаване на правилен микс от офис сгради с жилища

Ефект от новоприетия Закон за устройство и застрояване на София ще има, но той ще бъде след години, смята главният архитект на София Здравко Здравков. „Убеден съм че закона ще заработи и ще подреди нашата къщичка през следващите години, защото градоустройствените закони дават влияние на града в един по-далечен хоризонт“, каза Здравков по време на конференцията „Инвестиции и строителство на офис сгради“. Ефектът от предишния закон се установи след 8 години действие. До шест месеца ще бъдат готови две наредби за София – за градската среда и за транспортните проучвания.

На форумът стана ясно, че липсват регламенти за големите бизнес зони в София, а те представляват сериозен потенциал за града. Необходимо е да се създадат механизми за постигане на правилния микс между офис сгради, жилища и места за забавление. Според Здравков в момента бизнесът е локализиран в пет точки от града и това води до ежедневни пътувания от по 15 км в едната и в другата посока, което задръства трафика. „Предстои да направим анализ и да намерим механизъм да стимулираме собствениците на бизнес сгради да направят правилния микс в сградата“, каза Здравков.

Вчера Столичната община обяви и класирането на участниците в търга за обновяването на Зона 4 от центъра на София. На първо място е класирана „ПСТ Груп“ ЕАД. Индикативната стойност на търга е 20099734 лв. без ДДС. Зоната, която ще се обновява, обхваща пл. „Ал. Невски“ и участъка от ул. „Оборище“ до ул. „Г.С. Раковски", пл. „Народно събрание“, градина „Кристал“, градина „Св. Климент Охридски“, паметника на Васил Левски и др. От общината днес ще дадат на пресконференция повече информация за проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България