Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Чехия строи АЕЦ дори напук на ЕС Премиерът Бабиш не вижда друго решение

Стефан Данаилов е поставен в изкуствена кома

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Лаура Кьовеши е окончателно утвърдена за главен прокурор на ЕС

ЕЦБ и тейпърингът – предизвикателството, което не иска да си отиде Централната банка няма да може още дълго да избягва намаляването на стимулите

Думата „тейпъринг”, или намаляване на количествените облекчения, витае из борсите покрай дебата за следващите стъпки на Европейската централна банка, но политиците предпочитат да не я споменават.
Инвеститорите се чудят как точно ще се прекратят извънредните програми за стимулиране, въведени за съживяване на икономиката на еврозоната. И когато това стане, какво ще се случи с пазарите, привикнали да имат надежден и влиятелен купувач на дълг.

Органите на еврозоната вече са натрупали 1,8 трилиона евро под формата на държавен дълг, обезпечени с активи ценни книжа и различни облигации, емитирани от банки и компании. Към тях всеки месец се добавят по още около 60 милиарда.
Година след като ЕЦБ започна за пръв път да включва корпоративен дълг в тези покупки, ръстът на икономиката и инфлацията показват признаци на устойчиво възстановяване. През март размерът на месечните изкупувания бе намален от дотогавашните 80 млрд. евро, но ако те продължават да се трупат с настоящия темп, има риск централната банка да достигне лимита за дела на германските облигации, които може да контролира.

Така че, въпреки постепенните подобрения и сравнително ниската доходност на облигациите, повечето стратези очакват скорошна промяна на курса. Тази седмица Европейската централна банка се събира на заседание, след което ще бъдат публикувани актуализирани прогнози за икономическия ръст и инфлацията.

Франческо Гарзарели, съпредседател на екипа за пазари и макроикономически проучвания на “Голдман Сакс”, очаква ЕЦБ да остави лихвите и темповете на изкупуване на активи без промяна до края на годината, а през октомври или декември да обяви занижаване, което да сведе нетните покупки до нула в края на 2018 г.

“Според проучване на „Блумбърг”, повечето анализатори имат очаквания, сходни с нашите –обявяване на стъпката след заседанието на ЕЦБ през септември или декември (в съответствие с нашата прогноза), и спиране на изкупуванията през юни-септември 2018 г. (по-рано, отколкото ние смятаме), коментира той.

Един ключов фактор обаче е действителната сила на възстановяването в Европа. Икономиката на 19-те страни от еврозоната вече в продължение на три години нараства стабилно, но бавно. „Основната” инфлация, служеща като индикатор, се раздвижи и надхвърли 1% годишно, но още е далеч от целевото ниво от 2%.

Според Лоран Клавъл, икономист в Axa Investment Managers, ЕЦБ вероятно ще действа според обстоятелствата, защото няма никаква гаранция, че инфлацията ще се върне до желаните стойности.

Всъщност, едва миналата седмица председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви в своите коментари пред Европейския парламент, че “все още е нужен изключително голям обем на парична подкрепа”.
Някои обаче твърдят, че ЕЦБ скоро ще трябва да признае факта на укрепналата икономика.

“Скоро след тази среща ЕЦБ, ще трябва да произнесе ужасяващата дума „тейпъринг” и да предприеме съкращаване на мерките. Това ще отбележи първата, предпазлива стъпка към едно бъдеще, когато фискалната политика ще играе по-голяма роля за стимулиране на растежа, отколкото паричната политика”, казват от „Абърдийн Асет Мениджмънт”.
Когато Федералният резерв на САЩ се оттегли от изкупуването на облигации, той ясно обяви в края на 2013 г. намаление с по 10 млрд. долара всеки месец, до нула.

Европейският подход е различен и предполага желание за гъвкавост, което в известен смисъл изненадва. Когато Драги обяви намаляване на месечните покупки, той каза, че е възможно размерът им да се увеличи отново, ако е необходимо.
За някои думите му сочат, че ограниченията в програмата за изкупуване на облигации може и да бъде премахнати.
Покупките се разпределят между държавите в зависимост от относителния размер на техните икономики и тъй наречения капиталов алгоритъм, като на теория ЕЦБ не бива да притежава повече от една трета от дадена емисия облигации.

Премахването на централизираната намеса вероятно би довело до обръщане на пазарните очаквания в подобен размер.
ЕЦБ може да избере да намали месечните покупки до 40 млрд. евро за девет месеца, докато отмине вотът, на който се очаква популисткото движение “Пет звезди” да се представи добре, и да види какво ще се случи след това.

“Споменаването на думата “тейпъринг” е опасно, защото, както казва Драги, тя предполага план за пълно прекратяване на количествените облекчения”, коментира г-н Панигирцоглу.

*Текстът е публикуван със съкращения

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.