Жаблянов: Сред приоритетите на правителството за Европредседателството ни не присъства Социалният стълб

„В речта си пред българските депутати, председателят на ЕП Антонио Таяни направи изключително важна оценка за трудностите пред Европейския съюз и нуждата той да бъде реформиран дълбоко, за неравенствата между гражданите и опасността съюзът да бъде разделен на богати-големи и малки-бедни държави. В тази посока речта му беше в много голяма степен обективна.” Това заяви Валери Жаблянов, зам.-председател на Народното събрание и депутат от „БСП за България” по БНТ, в коментар за речта на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

На срещата на представителите на парламентарните ни партии с колегите им от партиите в европарламента е било констатирано, че подобни срещи в държавите от ЕС трябва да се провеждат регулярно, защото отделните нива на ЕС трябва да имат по-добър контакт помежду си, за да не се стига до напрежения в Съюза, като това в Каталуния, добави Жаблянов.

„БСП представи пред г-н Таяни, своите приоритети за европредседателството, които ги няма в правителствените. Сред тях е Социалният стълб на Европа, който в момента започва да се изгражда. Това е система от мерки и нормативни документи за повече социална сигурност за европейските граждани – пенсии, социални помощи, за това че граждани от по-бедни страни членки, работят в по-богати страни членки, но като граждани на  страни, без социални осигуровки и медицинско обезпечаване. За БСП това трябва да е един от приоритетите и за развитието на ЕС”, подчерта Жаблянов.

Той изрази недоумение, че в приоритетите на дясното ни правителство за европредседателството не стои въпросът за Социалния стълб и защита правата и на българските граждани, които работят в мизерни условия в страни от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика