Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Детска ясла в Монтана грейва по „Красива България”

Жалба срещу БТВ пусна Сдружение “Бъдеще за община Банско”

Ществието "за" зимния туризъм събра хиляди хора.

Жалба срещу БТВ до Съвета за електронни медии пусна Сдружение “Бъдеще за община Банско”. Причина за това е едностранчивото отразяване на шествието “за” и протеста “срещу” развитието на зимния туризъм в България, провели се в София вечерта на 11 януари.

Според Сдружението БТВ е дала предимство на гледната точка на тези, които не желаят ски спорта да се развива.

Ето и целия текст на жалбата, разпространена и до медиите:

До Съвета за електронни медии

Жалба от сдружение „Бъдеще за община Банско“

Уважаеми г-жи/г-да,

С настоящата жалба искам да изразя несъгласието си относно едностранчиво, тенденциозно, манипулативно, небалансирано и неравнопоставено медийно отразяване на шествието организирано от нас „Аз искам да карам ски в България“ от телевизия Би Ти Ви.
На 11.01.2018 г. в София се проведоха две шествия, които застъпиха безспорно противоположни тези. Митингът „Искам да карам ски в България“ подкрепи решението на правителството от 28.12.2017 г. за промени в плана за управление на парк Пирин и поиска политики за развиване на зимните спортове в цяла България. Протестът „Да спасим Пирин“ отправи противоположни искания – за отмяна на решението от 28.12.2017 г. и срещу зимните спортове като разрушаващи природата.
В Централната емисия на БТВ беше поместено следното отразяване на двете събития:
1. 1ч.08 минута – включване от протеста „Да спасим Пирин“ – Боян Петров – отразяване в 2 минути
2. 1 ч.06 – включване от протеста „Аз искам да карам ски в България“ – 20 секунди – без да се даде думата на протестиращите
3. 1 ч. 05:42 – Репортаж от сутрешния блок. Представяне на двете страни – първо Тома Белев, следва Георги Икономов, отново Тома Белев, Георги Икономов, пак Тома Белев, и пак Георги Икономов.
4. 1 ч. 04 – Включване от протеста „Да спасим Пирин“ от Варна – 30 секунди
5. 27.30 м. – Включване на кадри от протеста „Да спасим Пирин“ – 2 минути кадри
Очевидно е, че митингът „Аз искам да карам ски в България“ е отразен дискриминационно и неравнопоставено спрямо противостоящия му протест „Да спасим Пирин“. Смятаме, че този тип и начин на отразяване не спомага за плурализма в България. Тенденциозно настройва едни групи от обществото срещу други, създава напрежение и необективно представя информацията. Ние бяхме няколко хиляди човека, които ясно и открито поставихме публично исканията на хората от общините и планинските региони, които ни подкрепиха, а това не беше отразено коректно.
Смятаме, че в отразяването освен нарушение на етичния кодекс на българските медии е нарушен Законът за радиото и телевизията, поради което настояваме за проверка и налагане на административни санкции на БТВ.
Същевременно изразяваме нашето общо несъгласие срещу дирекция новини на БТВ и лично към работата на нейния ръководител – Венелин Петков. В продължение на месеци, цялото ни общество е свидетел на грубо погазване на обективността в журналистиката, едностранчивост и тиражиране на откровени лъжи в новините на БТВ, сутрешния блок и актуалните предавания, свързани с Пирин и развитие на зимния туризъм в България. Смятаме това за недопустимо и ще изложим нашето становище пред компанията собственик на БТВ „CME Enterprises” .

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете