Жандармерист в почивка спаси баба от измама, задържа муле (СНИМКИ)

Пламен Пенчев се радва, че е помогнал на съседката си

Бдителен жандармерист в почивка от град Нови пазар стана свидетел как съседката му баба Добра /83г./ мята торба с пари от балкона, предотврати измамата и задържа мулето. За щастливата развръзка, съобщиха от шуменската полиция в понеделник. На пенсионерката са върнати хвърлените 2000 лв.

Героят в случая е Пламен Пенчев /48г./, който по една случайност бил в почивка и стоял на балкона си на третия етаж. Към 14,40 часа в петък видял как на тревата пред блока пада найлонова торба. Чул и комшийката да подвиква "Пуснах ги". Служителят на Зоналното жандармерийско управление веднага се досетил, че става въпрос за телефонна измама. Грабнал си мобилния телефон и документите, и слязъл пред блока на ул."Дунав". Скрил се зад ъгъла, зачакал и само след минути се появил непознат мъж. Жандармеристът веднага го респектирал: "Полиция, документите за проверка!" Пришълецът се заковал на място, притеснил се, говорел по телефона и започнал несвързано да обяснява на някого, че "тук седи един мъж и не му дава торбата".

Пазителят на реда веднага се обадил в полицията и на място пристигнали негови колеги. Докато ги чакали, непознатият фъфлил, че това в торбата сигурно са документи, които е пратен да вземе и да занесе в Плевен. Когато дошли униформените и отворили торбата, вътре се мъдрели 40 банкноти по 50 лв.

Невероятно, но и бабата започнала да звъни на телефон 112, защото се притеснила, че под терасата стоят двама цивилни, а тя очаквала да види униформени. Поне така й били казали по телефона измамниците, които я лъгали от 10 до 14 часа. Жената смятала, че че ще съдейства на полицията за задържане на измамници. После разказала, че в дома й наистина се обадили измамници, които я заплашили, че ще й отрежат главата и ще я хвърлят през терасата. Затова решила да помогне на полицията да ги залови.

Срещу разписка парите на бабата били върнати един час след като ги харизала на мошениците. "Много трудно я накарахме да отвори и излезе от жилището. Беше в несвяст от страх", разказва жандармеристът, който й носил вода. Категоричен е, че не е герой, а просто си е свършил общественото задължение и за него това е чест, макар че не е бил на работа. Не мечтае и за някаква награда.

Изяснена е и самоличността на мулето - Ш.А./48г./ от село Сини вир, община Каолиново. Мъжът бил инвалид с гръбначно заболяване. Обяснил, че пуснал обява за продажба на кола, а му се обадили с предложение да работи като куриер на документи срещу 50 лв. на курс.

Пламен Пенчев и колегите му в момента работят по сигурността на малките населени места и казва, че непрекъснато предупреждават възрастните хора за клопките на телефонните измамници. Най-странното е, че той е домоуправител на блока и преди 2 г. поискал 15 лв. от баба Добра за ремонт на козирката и асансьорната шахта. Отговорът бил "пари за хляб нямам, ти ми искаш за блока". Как и кога е събрала хилядарките май не знаели и дъщерите й, но е щяла да ги хариже на измамниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право