Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Служител на жандармерията откри изпаднал в безпомощно състояние мишелов край река Огоста, спаси го и го предаде на еколозите.

Птицата вече е възстановена и пусната на свобода, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/.

36 годишният Георги Георгиев-служител на жандармерийското подразделение в Монтана, миналата събота бил на разходка край родното си село Долно Белотинци. Близо до река Огоста мъжът видял кацнал мишелов и го снимал с телефона си. Птицата излетяла, но след 5-10 метра паднала, отново литнала и пак паднала.

„Разбрах, че мишеловът е пострадал и го хванах. После го предадох в Регионалната екоинспекция!”, разказа Георгиев. Еколозите нахранили и стоплили птицата, тя укрепнала и била пусната в добро състояние край язовир „Огоста”. „Радвам се, че спасих пернатото. Аз съм парапланерист и често, докато се реем с приятели в небето виждаме орли и соколи край нас. Гледката е прекрасна! Знаем, че кръжат ли спокойно птиците, има добри условия и за парапланерите”, сподели Георгиев.

Мишеловът е застрашен вид в България и попада в разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, казаха от РИОСВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България