Жандармерията се включва в регулирането на пътния трафик

Инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата

Взети са необходимите мерки за облекчаване на трафика по пътищата в страната, съобщи на брифинг инспектор Лъчезар Близнаков от Националния координационен център за безопасно движение по пътищата. В последния ден от ученическата ваканция се очаква натоварено движение, предвижданото влошаване на метеорологичните условия също е сред факторите, които могат да доведат до затруднения.

Освен това, чрез посолството на Румъния е постъпила информация, че множество румънски граждани са избрали за почивка нашата страна. Пътуването им обратно в последния от почивните дни също ще се отрази на трафика. "Информираха ни, че много от румънските граждани са избрали за почивка нашата страна, зимните ни курорти, черноморските също така, също така има и много пътуващи румънци от Гърция", посочи Близнаков.

В случай на необходимост към екипите на Пътна полиция от София, София-област и Перник ще се включат и служители на Дирекция „Жандармерия“, които ще се движат по пътищата и ще следят за нарушители, ще осигуряват и обществения ред по крайпътните паркинги и заведения:

"Навсякъде имаме допълнителни екипи на Пътна полиция, които ще осигуряват пропускливост на движението и ще предотвратяват образуването на задръствания и струпвания".

Инспектор Близнаков апелира водачите да не предприемат неразумни изпреварвания, да бъдат търпеливи и толерантни на пътя. Навсякъде в страната са осигурени допълнителни полицейски екипи, които освен за превишена скорост и употреба на алкохол и наркотични вещества, ще следят за нетърпеливи водачи, изпреварващи неправилно.

От гръцките власти в гр. Серес е постъпила информация за недопускане на тяхна територия на МПС над 1,5 тона. Те ще бъдат отбивани и спирани след влизането в Гърция. Ограничението се налага заради влошената метеорологична обстановка там.

"Забраната важи за абсолютно всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Интересното е, че автомобилите, които желаят да пътуват към Гърция, ще бъдат пропускани през пунктовете, но трябва да спрат на територията на Гърция. Гръцките власти ще ги спират, след като навлязат на гръцка територия, но дори и това да не се случи, всички трябва да знаят, че автомобилите над 1,5 тона имат временна забрана за движение в Гърция. Има много силен вятър. Става въпрос за товарни автомобили над това тегло. Леките автомобили могат да се движат на територията на страната", уточни инспекторът.

"Разчитаме и на гражданите да сигнализират за такива неразумни водачи, които предприемат рискови изпреварвания", добави инсп. Близнаков.

В столицата са осигурени служители, които да подпомогнат движението при натоварване по основните булеварди.

Коментари

Задължително поле