Жан-Клод Юнкер: Беше грешка, че не се намесихме в кампанията на референдума за Брекзит

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна като една от най-големите грешки в мандата си това, че е послушал тогавашния британски премиер Дайвид Камерън ЕС да не се меси в кампанията за референдума за оттеглянето на Великобритания от Общността.

"Твърде много слушах Камерън. Само ние можехме да опровергаем лъжите, използвани в кампанията", добави Юнкер пред журналисти в Брюксел. Попитан за оценка на последвалите събития, той заяви, че Великобритания може да остане, а може и да напусне ЕС, предаде БТА.

"Горд съм, че успяхме да задържим Гърция в еврозоната. Гърците, особено по-бедните, показаха устойчивост", коментира той.

"Полша има място в сърцето на Европа, движението "Солидарност" възникна там и това не трябва да се забравя. Макар да имаме различия с полското правителство, все някога ще успеем да решим откритите въпроси. Европа е изградена от хората, а не от правителствата", посочи председателят на ЕК.

Възходът на националистите и популистите не би трябвало да се обяснява само с недоволството от Европа, а и с неуспехите от национални политики, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа