Жан-Клод Юнкер: Българското председателство беше за пример

Българското председателство беше изключително успешно. А това беше първото българско председателство. При мен са минали 4 или 5 председателства, знам какви усилия са необходими на правителството и всички служители , които работят успеха му. Така че българското председателство беше за пример. Това каза пред БНР председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Констатирам с удоволствие, че в началото на българското председателство едва 30 на сто от българите смятаха, че то ще бъде успешно. Аз се опълчих срещу това негативно отношение и днес установявам, че 81 на сто от българите го смятат за такова“, каза Юнкер. „Това доказва, че ако вършите работата си както трябва, дневният ви ред е добре направен и работите добре в неговите рамки, както направи България, то тогава ще стигнете и до подкрепата на общественото мнение в страната ви“, добави той.

Юнкер, който е бивш премиер на Люксембург, сподели, че лично той не е голям фен на проучванията на общественото мнение.

„Защото в Люксембург винаги получавах 93 на сто доверие и все казвах на институтите, че ако мина 100-те процента, те ще трябва да касират собствените си методи. Но е истина, че България, благодарение на усилията на своето правителство и неговия премиер, отново се влюби в себе си. Отбелязвам това с удоволствие, защото подписах договора за присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2005 година по време на председателството на Люксембург“, каза шефът на ЕК.

„Още от началото на мандата на тази Комисия казах, че мястото на България е в Шенген, защото е добре подготвяна и това го повтарях до втръсване. Казах го през октомври 2014-а, когато започна мандатът ни. В същия момент казах, и след това повтарях, че България трябва да е част от еврозоната. Поддържам тези принципи и казвам, че България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната“, каза Юнкер.

Той посочи, че в рамките на финансовите перспективи е предложил да има механизъм на сближаване между страните-членки и тези, които искат да се присъединят към нея. „България няма нужда от финансова подкрепа, но ако има, тя трябва да ѝ бъде дадена“, каза Юнкер.

„През октомври 2014-а казах, че Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да бъде спрян преди края на мандата на тази комисия, тоест преди ноември 2019-а. Поел съм ангажименти към българското правителство и чрез него към българите, които много обичам“, сподели председателят на ЕК.

Френските социалисти определиха споразумението за миграцията на последния Европейски съвет като „димна завеса“, но Юнкер отхвърля тази квалификация.

„Казах пред Европейския съвет в четвъртък и петък, че от 7-те законодателни текста, които гравитират около миграцията, 5 са на път да бъдат приключени в Съвета и Европейския парламент. Предложих Европейския съвет да заяви, че ще приемем тези текстове и директиви до края на юли. По процедурата за даване на убежище и „Дъблин 3“ казах, че решенията трябва да бъдат взети до края на годината. Съветът поради причини, които не са ми известни, тъй като не бяха дадени обяснения, дори не разгледа предложенията, които бях направил, в дълбочината на тяхната мъдрост. Но аз подкрепям тази гледна точка – трябва да ускорим нещата“, каза Юнкер.

Той смята, че ако 27-те страни-членки бяха следвали препоръките и предложенията на Комисията по темата за даване на убежище, направени през февруари 2015-а, днес ЕС е нямало да бъде в сегашната ситуация. „Критикува се Европа, а всъщност трябва да се критикуват страните-членки“, каза Юнкер.

На въпрос дали ЕС се отдалечава от най-близкия си съюзник САЩ и се обръща към Русия, председателят на ЕК заяви: „Първо, аз имам усещането, че Съединените щати се отдалечават от Европа, която е техен верен съюзник от десетилетия. Колкото до Русия и Путин, ако Русия и Путин или Путин и Русия ни съобщят, че са готови да приложат на практика Минските споразумения, то тогава руско-европейският свят ще се промени. Ако пък не се направят усилия по отношение на Източна Украйна, няма никакъв шанс за вдигане на санкциите. Няма приятелства, има принципи“.

„Крим остава, от гледна точка на международното право, скандал, еретична маневра – неразбираема и непростима от страна на Русия. Но отвъд въпросите, които гравитират около Крим, мисля, че трябва да подновим нормалния диалог с Русия, при условие че Минските споразумения бъдат претворени в дела“, каза той.

Не е необходим наследник на договора от Лисабон, обясни Юнкер отговори шеговито: „В това отношение съм асексуален. Бях там, когато договорът от Маастрихт беше сключен, после и този от Амстердам, след това и от Ница, за който никой не си спомня и накрая договорът от Лисабон. Несъвършените договори могат да дават съвършени резултати, ако волята на тези, които трябва да ги приложат на практика, е перфектна. Също така има перфектни договори, при които липсва резултат, защото волята на тези, които трябва да ги претворят, не е такава. Въпросът не е в промяната на договорите, доминираща е волята на тези, които са на власт. Политическата воля е тази, която печели пред буквата и параграфа на договорите“, каза Юнкер.

За финал председателят на ЕК заяви: „Да живее България!“

Юнкер изрази доволство от българското председателство и пред БНТ.

"Това първо за България председателство беше голям успех - и в сравнение с дебюта на други страни в тази роля, и в сравнение с някои, които председателстват за шести, седми път. Представянето ви беше забележително. Това се отнася за правителството, премиера, министъра по европейските въпроси и председателството Лиляна, но също и заради качествата на държавните служители в България. Много съм доволен от резултатите, които постигна България, Добра работа!", заяви председателят на ЕК.

Според Юнкер най-важното събитие по време на Българското председателство е срещата на върха за Западните Балкани. София все пак не успя да убеди Франция и Холандия преговорите за присъединяване на Македония и Албания да започнат веднага и председателят на ЕК заяви, че нито една страна не може да се присъедини към Евросъюза в рамките на мандата на Еврокомисията.

"Като председател на Еврокомисията винаги съм твърдял, че нито една страна не може да се присъедини към Евросъюза в рамките на мандата на тази комисия, имам предвид между 2014 и 2019 година. Това предизвика голямо смущение в Западните Балкани. Благодарение на Българското председателство ние сближавахме различните гледни точки по присъединяването на Западните Балкани. Вашият премиер Бойко беше много полезен като обясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното членство още не е дошло. Но той инициира процес, които ни позволява да започнем преговори с Македония - вече можем да си позволим да кажем Македония, и с Албания. Тези преговори за присъединяване ще започнат през юни-юли 2019. Така че България още веднъж беше много полезна за успокояването по този въпрос. Длъжни сме да поддържаме жива европейската перспектива за Западните Балкани. Ако се провалим, ще преживеем отново трагедиите, които видяхме през 90-е. А България най-добре знае колко сложен е този регион, защото самата е част от него, макар и в далеч не така сложна ситуация като други. България играе основна роля по отношение на Западните Балкани. Добро постижение!"

Юнкер коментира и посещението си в САЩ в края на юли и заяви, че силно вярва в силата на трансатлантическите отношения.

"Силно вярвам в силата на трансатлантическите отношения. Те се градят от Втората световна война. радвам се, че България влезе в НАТО, защото това беше важна стъпка. Радвам се, че с присъствието си България обогатяваше Европейския съюз, допълваше го с типично български характеристики. Продължавам да съм голям привърженик на силните трансатлантически връзки. Това, което ме натъжава, е, че САЩ създават впечатление, че отстъпват, че се отдалечават от изграденото с много саможертви и от двете страни на Атлантическия океан. Ще пътувам за Вашингтон този месец и ще повторя на президента Тръмп всичко, което казах на срещата на Г-7 в Канада - че ако пресметнем обема на търгуваните стоки и услуги, и прибавим печалбите, които американските мултинационални компании реализират в Европа, ние сме в дефицит. Трябва да кажа, че 70% от чуждите инвестиции в САЩ са с европейски произход. Така че не бива да се срамуваме - имаме добри аргументи, разбира се, не знам дали той ще се вслуша в тях, не съм и много сигурен, че ще промени стратегията си, която не е в полза нито на САЩ , нито на ЕС."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България