Пълен пакет звезди в „Гринго“ Екшън комедия от Наш Еджъртън

Водач с тежки травми след катастрофа край Търново

Огнян Герджиков: Телефонните измами са в епидемични размери и всякакви мерки

Емил Димитров: Най-много корупционни практики има при горивата

Електрошок със силата на 1914 коня Хърватското чудо е най-бързият електрически автомобил

Кой се мръщи на чисто ново “Порше”?

Асен Блатечки: Много искам да си партнирам с Анджелина Джоли

Владимир Путин упражни правото си на глас на президентските избори в Русия (ВИДЕО)

Голям горски пожар в Австралия евакуира хиляди хора

Силите на Турция са влезли в град Африн

Вижте какви щети е нанесъл бурният вятър в София през нощта (СНИМКИ)

Дария Симеонова кара самолет, скача с парашут Пиарката Наталия от "Откраднат живот"

“Наполеон” на глобализма Изпълнението на проекта за създаване на „Съединените щати на Европа и Америка“ бе осуетено от Тръмп

Шест екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета в столицата

В Русия се провеждат президентски избори

Жан-Клод Юнкер в отговор на “Труд” преди Европредседателството: Възхищавам се на България! Готови сте за Еврозоната

БРЮКСЕЛ. От специалния пратеник на “Труд”

“Възхищавам се на България!” – това бяха първите думи на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в отговор на въпрос на “Труд” към него и към премиера на България Бойко Борисов, изпълнила ни е страната ни критериите за въвеждане на еврото.

Председателят на ЕК направи съвместно изявление с министър-председателят Бойко Борисов, еврокомисалят ни Мария Габриел след заседанието на правителството на България и Консилиума на еврокомисарите в Брюксел за старна на Европредседателството на страната ни от 2018 година.

“Готови сте за Еврозоната, България поддържа бюджетен баланс и нисък публичен дълг в сравнение с останалите държави от Евросъюза”, подчерта Жан-Клод Юнкер. И отбеляза, че дори държави в Еврозоната са с показатели под българските. Жан-Клод Юнкер посочи, че е предложил освен техническа и финансова помощ за страните-членки, които желаят да се присъединят в Еврозоната и България е една от тях.

“Мога да кажа, че България е напълно готова и ако желае, може да се възползва от тези механизми”, заяви в отговора си председателят на ЕК.

Веднага след това премиерът Борисов заяви: “Когато председателят на ЕК казва, че сме за пример на другите държави от ЕС с един от най-ниските външни дългове, нула бюджетен дефицит и държавата ни спазва стриктно критериите на Маастрихт, до края на годината (2018 година, б.а.) аз се надявам тази тема да сме я разгледали. Когато се говори за чакалня на Еврозона и процесите в тази посока, единственото което се знае е, че трябва да бъде много дипломатично, тихо, внимателно, за да не се разклащат пазарите. И ние сме предприели всички процедури, работим с Европейската централна банка и председателят й Марио Драги, по линия на БНБ и се надявам, че ще завършим този процес”.

Бойко Борисов определи повишаването на конкурентоспособността на ЕС и укрепването на единния пазар като приоритет с огромно значение за гражданите и бизнеса. По думите му, бъдещето е в цифровия единен пазар, както и в задълбочаването на икономическия и паричния съюз. “Трябва ни по-добро управление на икономиките, стабилна банкова система, ясна рамка за работа на капиталовите пазари. България остава привърженик на по-тясната интеграция и израз на това е включително амбицията ни да влезем в еврозоната”, заяви още Борисов.

И посочи, че е изключително удовлетворен от откровения разговор с Консилиума на еврокомисарите, от съвпадането на приоритетите на Българското председателство с работната програма на Комисията и изрази очакване отличното сътрудничество между правителството и ЕК да продължи и занапред.

Миграция, сигурност и отбрана, цифровият единен пазар и енергийният съюз бяха още темите, които влязоха във фокуса на разговорите между българското правителство и Консилиума на еврокомисарите при представянето на приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018-та през вчерашния ден. В трите основни панела на разговорите в Брюксел взеха участие всики министри без вицепремиерът Валери Симеонов, който пое функциите на “премиер за един ден”.

Двустранната среща между министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер продължи повече от предвиденото. В началото на разговорите с българското правителство Жан-Клод Юнкер целуна ръка на министъра на Европредседателството ни Лиляна Павлова. И се обърна към нея с думите:”Респект, Лиляна, свършихте много работа по подготовката! Поздравления”.

Още в началото на съвместното изявление на Юнкер и Борисов председателят на ЕК се обърна към българския премиер с думите “Mon ami, Boiko” (Приятелю, Бойко, фр., б.р.)

Брюксел дава зелена светлина за Шенген

Докладът за оценка на България по механизма за сътрудничество и проверка ще бъде “изключително позитивен”. Това заяви категорично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по повод на очакваното излизане на документа в близките седмици. Както е известно, съдържанието на доклада от години се обвързва с влизането на страната ни в Шенген.

Според източници от Европейската комисия, вече става дума за това, че е въпрос на време мониторинга за страната ни да отпадне. Пак в неофициални коментари се подчертава, че това ще доведе до влизане на страната ни в Шенген. Изявлението на председателя на ЕК вчера бе разтълкувано като ясен знак за “зелена светлина” и за отпадане на политическите обструкции от някои държави за влизането на България в Шенгенското пространство.

Министърът на европредседателството Лиляна Павлова:
Подготовката свърши,
започваме да изпълняваме задачите

Подготовката свършва днес и започваме да изпълняваме задачите. Имаме няколко фокуса, които бяха одобрени от Европейската комисия. Получихме пълна подкрепа за мотото: „Съединението прави силата!” В момента то е валидно изцяло за Европа. Западните Балкани са важна тема. Определихме 4 приоритета: бъдещето на Европа и финансовата рамка, европейската перспектива и свързаността на Западните балкани, сигурност и стабилност в Европа, развитие на единния и цифров пазар.
На 17 май 2018-а в София ще има голяма среща, на която ще се коментира отпадането на роуминга за Западните Балкани, което ще стане поетапно.

Еврокомисарят Мария Габриел:
Бъдещето на Европа е цифрово
Дадохме заявка за единен цифров пазар

Българското председателство даде много силна заявка, че в центъра е логото – само обединени можем да направим така, че бъдещето на Европа да бъде за всеки от нас, на гражданите, на икономиките, на обществата. Изключително важно е, че Българското председателство поставя като акцент и дигитализацията за силна, обединена и цифрова Европа. Искрено вярвам, че бъдещето на Европа е и цифрово, то за нас означава стабилност и сигурност.
Много ясното поставяне на Западните Балкани в дневния ред, благодарение на Българското председателство, е още един щрих към цифровия единен пазар.

София става столица на Европа на 11 януари

България става столица на Европа на 11 януари 2018 година. Тогава страната ни официално ще посрещне лидерите на ЕС и ще стартира шестмесечния период, в който българските министри начело с премиера Боййко Борисов ще ръководят всички важни съвети на общността Събитията са разделени на 4 категории. Най-високата категория са срещите тип А на ниво държавни лидери, следват събитията категория В – ниво генерални директори и началник-отдели. В Парламентарното измерение има 6 събития, които са категория С. А в категория D влизат работни групи, които ще заседават в България. Общо 37 министерства и ведомства са предложили провеждане на над 200 събития у нас по време на Българското председателство. Най-много са събитията в София, планирани са такива и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търнов. София ще бъде домакин на 12 неформални заседания на Съвета, на 11 срещи на високо ниво, сред които и срещата на държавните и правителствени ръководители. Варна ще бъде домакин на срещата на министрите с ресор туризъм от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. На експертно ниво е предвидено да се проведат между 170-200 срещи и заседания, а под егидата на Председателството са планирани още поне 30 събития. В Брюксел ще бъдат проведени над 1500 заседания. В Страсбург и Брюксел са сесиите и на Европейския парламент.

EU2018BG стартира на 1 декември

Официалният интернет портал на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде пуснат на 1 декември 2017 г., месец преди България да поеме домакинството, каквато е практиката на другите ротационните председателства. Само един активен интернет портал е разрешен за европредседателството и в момента такъв е този на Естония, която председателства ЕС. Сайтът ни ще бъде на четири езика: български, английски, немски и френски. Екипът на министър Лиляна Павлова вече поддържа акаунти в социалните мрежи Фейсбук, Туитър и Инстаграм. Екип от 1500 души работи от месеци в София и в Брюксел. Готов е и календарът на събитията 6 месеца преди поемането на Председателството.

Шевицата влиза в монета

Два вида специална емисия монети с издание 2018 г. ще бъдат използвани като подаръци на Председателството – сребърна монета с позлата за делегатите на срещите на високо равнище и монета от 2 лева със символите на Българското председателство. Така шевицата, избрана за знак на Европредседателството ни ще влезе официално в юбилейно издание на БНБ.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

  1. бля бля приказки във въздуха зще поживеем ще видим – пък някой да каже защо искаве това

  2. Как няма да се възхищаваш като работим в заводите ви за 350 -400 евра. За такива пари западняците вдигат бунтове и падат управници.

  3. Еврогей, кой ви кара да работите за 400 евра в заводите им …Икономически дезертьори

  4. Няма такава цензура… Доган бил дал команда да събарят правителството, а на Пеевски медиите всячески му лижат задника на борисов. Интересна работа!

  5. За пореден път боко е в безисходица и тича за подкрепа в Брюксел. Там се скъсват да го хвалят, ама истината е, че на Германия и Франция точно такива отцеотстъпници им трябват. Да продават националните интереси на безценица! За толкова години в ЕС нищо добро не сме видели. Има един отбран кръг от хора, които изсмукват еврофондовете, а до обикновения човек нищо не достига. В същото време държавата се срива по абсолютно всички показатели! Не случайно за десет години страната бе напусната от два милиона българи. Ако беше толкова хубаво, колкото се опитват да ни убедят тия горните, никой не би тръгнал да се скита немил и недраг по таз тежка чужбина. Гледам някои хора си мислят, че бягаме, защото е по – лесно. Не, не е по – лесно. Доста трудно си е да си в чужда страна. Но поне навън има някаква перспектива. А в България и да се убиеш от работа, накрая на месеца ще ти подхвърлят 500 – 600 лева, които са крайно недостатъчни за нормален живот, и ще ти кажат, че трябва да си им благодарен, че са те взели на работа…

  6. Във валутния резерв има блокирани едни 18 милиарда евро, ако влезем в Еврозоната тези пари стават свободни. Парцала Борисов делка всичко крадено с началниците си, включително и с фашиста Юнер, за това са говирили и обсъждали, искат и тези пари да откраднат. Всичко останало са приказки и театро за лошия матриял или както каза професор Христов, за –д-е-б-и-л-и-т-е- в булгаристан.

  7. Аз па искам да видя как ще премерят северен поток със същия аршин като южния… и дали проевропейските демократични немски медии и господарите им политици и техните господари – милиардерите ще са услужливи като тукашните и боко…

  8. Възхищавал се на България! И за какво й се възхищаваш толкова? За беднотията и мизерията ли,или,че всеки ден умират хора по пътищата? Голямо възхищение,няма що!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.