Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Стоян Александров пред “Труд” за обвиненията в лихварство: Нямам никакъв коментар

Бойко Борисов ще участва в неформалното заседание на Европейския съвет в Брюксел

„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Честват 135 г. от създаването на Варненското медицинско дружество

Над 70% от операциите в Урологията в Търново са ендоскопски

Цветанов и Нинова с общ законопроект Дават на родителите на загинали военнослужещи по време на задгранични мисии наследствени пенсии

Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Детска ясла в Монтана грейва по „Красива България”

Жан-Клод Юнкер: Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България към ЕС

Снимка: Пламен Стоименов

Председателството съвпада с ключов момент, ред знакови инициативи за определяне на бъдещето на ЕС са в ход, не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко Борисов, която да поеме лидерството за 6 месеца, а и за по-нататък. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на откриването на българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър „Иван Вазов“.

„Преди 11 години, през 2007 година, България стана член на ЕС, но процесът започна много дълго преди това. Гордея се, че съм малка част от присъединяването на България“, посочи той. „Помня и друг момент от присъединяването на България към ЕС, в 1977-година в сонда в Космоса. Не знаем дали някой слуша тези гласове, но те заслужават да бъдат там“, коментира Жан-Клод Юнкер

„България води Европа от тази вечер, България е страна, към която изпитвам особена слабост“, заяви той. „Вашето място е в Европа, в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос. Комисията е на страната на България“, изтъкна председателят на ЕК. „Съединението прави силата“, желая ви късмет и всичко най-хубаво за идното Председателство“, каза още Юнкер.

Ето и целия текст на изказването на Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, по време на Откриването на Българското председателство:

Уважаеми г-н президент,

Уважаеми г-н министър-председател,

Уважаеми г-н председател Туск,

Уважаеми г-н председател Таяни,

Дами и господа,

Добър вечер!

За мен е изключително удоволствие да бъда тук във великолепния Народен театър за откриването на първото българско председателство. Всички очаквахме този момент: уверен съм, че българите си спомнят часовниците навсякъде из София, отброяващи дните до приемането на страната в ЕС.

Преди единадесет години – през 2007 година – България се присъедини към европейското семейство. Но процесът започна много преди това. Аз лично се чувствам малка част от забележителния европейски път на България от момента, в който подписах Договора за присъединяване през април 2005 година, когато бях министър-председател на Люксембург и бяхме Председатели на ЕС.

Спомням си и друг момент от онзи ден: В Люксембургското абатство чух за първи път космическата „Мистерия на българските гласове“. Те буквално пропътуваха в космоса с поставянето на запис на тези неповторими гласове в космическата сонда US Voyager през 1977 година. Това само по себе си е невероятно постижение. Въпреки това, не знам дали е имало някой в космоса, който да ги чуе! А сега, имате потенциална аудитория от 500 милиона души. В това отношение, българският глас ще бъде чут ясно и отчетливо в Европа – тази вечер и през идните шест месеца.

България е страна, към която храня чувство на специална привързаност – към нейния народ, нейната култура, към шопската салата и луканката.

Вашето Председателство се случва в критичен момент, когато Европейският Съюз трябва да доведе до успешен край много на брой инициативи за гражданите ни и да очертае бъдещето на Съюза.

Не мога да се сетя за по-подходящ човек от приятеля ми Бойко, който да поведе Европа напред и да спомогне за изграждането на мостове в Съюза ни и извън него. Уверен съм, че ще успее с всички сили – защото е силен и отдаден европеец.

Можете да разчитате на нас. Вашето място е в Европа. Вашето място е в Шенген. Вашето място е в еврото. Комисията ще подкрепя България – Съединението прави силата и, благодарение на силата, ще пребъдем.

Успех и на добър час през идните шест месеца.

Благодаря!

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Алкохолизиран люксембуржец.Старческо плашило от което никой не се плаши.

Отговорете