Жан-Клод Юнкер: Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на годишното си слово за състоянието на ЕС, произнесено пред Европейския парламент в Страсбург.

Той настоя всички в ЕС да имат отговорност за опазването на външните граници на Общността. България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни сами в осигуряването на граничната сигурност, посочи председателят на ЕК.

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, и трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим, коментира Юнкер. Той настоя потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на "първа и втора класа", а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

Юнкер се обяви против идеите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната. Той заяви, че всички страни в ЕС трябва да бъдат част от еврозоната и Шенген.

Не ни трябват нови институции на ЕС, каза още Юнкер. Той предложи занапред Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от един председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент. Юнкер се застъпи за идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази надежда предварителното обявяване на кандидатите за председател на ЕК да се запази и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Юнкер засегна и темата Брекзит. Той определи решението на мнозинството британци като "тъжно и трагично", но заяви, че това не е бъдещето на ЕС. Юнкер призова държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да се съберат през март 2019 г. в румънския град Сибиу, за да разговарят за бъдещето на Общността.

Неколкократно в речта си Юнкер говореше за "нашите 27 страни", с което изключваше Великобритания от темите за бъдещия ЕС. Той призова за даване на ясна перспектива за приемането в ЕС на Западните Балкани, но подчерта, че подобен подход за Турция е невъзможен в обозримо бъдеще. Занапред държавите от ЕС ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, посочи той.

Юнкер настоя до 2025 г. в ЕС да бъде създаден отбранителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.

Председателят на ЕК призова за поддържане на фонда за Африка, за да бъдат преодолени причините за незаконната миграция към ЕС. Той призова за разкриването на законни пътища за миграция, както и за ускорено връщане на мигрантите, дошли в Европа без основание. Юнкер отбеляза, че досега ЕС е приел повече мигранти от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно.

Юнкер предложи обособяването на европейска агенция за киберсигурност. Той отбеляза, че ЕС е уязвим на кибератаки, които понякога са по-опасни от обичайните военни средства.

Председателят съобщи, че ЕК ще предложи намаляване на вредните газове в областта на превозите и нова индустриална стратегия за цифровизация. Вярвам в нашата автомобилна индустрия, но съм втрещен как хората умишлено са лъгани. Приканвам автомобилната индустрия да намери изход, да се инвестира в чистите коли на бъдещето, заяви Юнкер. Той настоя за въвеждането на предварителни оценки на чуждестранните инвестиции, особено в областта на отбраната, здравеопазването, енергетиката и технологиите.

Европа е отворена за взаимоизгодни търговски отношения - искаме да получаваме толкова, колкото даваме. В последната година нашите световни партньори настояват да сключваме търговски споразумения, посочи Юнкер. Той отбеляза сключването на споразумения с Канада, Япония и Мексико, Южна Америка. Юнкер съобщи, че предстои начало на търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които могат да бъдат приключени до средата на 2019 година.

„Днес ние искаме да започнем преговори с Австралия и с Нова Зеландия", заяви Юнкер в изказването си в Европейския парламент за състоянието на Съюза.

„Искам да приключим тези преговори до края на нашия мандат (в края на 2019 г.)", добави люксембургският политик.

В рамките на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за създаването на пост на финансов министър на Общността като стъпка към задълбочаването на интеграцията в еврозоната.

„Нуждаем се от европейски министър на икономиката и финансите“, подчерта люксембургският политик пред депутатите в Европейския парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа