Жегите предизвикват бум на морбили при делфините

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Засега смъртността им е в нормални граници, смята ихтиологът Константин Михайлов

Около 40 са умрелите делфини по Северното Черноморие, каза за "Труд" водещият специалист -консултант към Института по рибни ресурси Константин Михайлов, позовавайки се на последни данни от РИОСВ Варна. Според официалната информация още около десетина са умрелите морски бозайници на юг.

Няма тревожни данни, смята се, че от 40 до 70 смъртността е в границите на нормалното и не е заплашителна, коментира ихтиологът, който до миналата година беше член на НК на АССОВАМЅ (Cпopaзyмeниe зa oпaзвaнe нa ĸитoпoдoбнитe бoзaйници в Чepнo мope, Cpeдизeмнo мope и пpилeжaщaтa зoнa нa Aтлaнтичecĸия oĸeaн). По-големият мор се наблюдава при високи температури, жегата предизвиква бум на вирус морбили.

"До 30 юни правихме обстойни наблюдения по цялото крайбрежие и имаше само 7-8 мъртви делфина, а след това започна по-голям мор на малките индивиди", каза Михайлов.Според него жегите благоприятстват разпространяването на инфекции, а и малките имат по-слаб имунитет. Делфините хващат не само вирусни, но и бактериални, паразитни заболявания, гъбички и други патогени. Пикът на умрели делфини беше през 2012 г., а след това през 2015-2016 г., припомня специалистът.

По негово предложение в края на миналата година от МОСВ са поканили двама патоанатоми от Института по експериментална ветеринарна мадицина в Падуа, които са направили десекция на два умрели делфина и са намерили антитела срещу вирус морбили. Трябва да се направят допълнителни изследвания, а и по-задълбочено и конкретно да се проучва всеки отделен случай, защото причините са различни, смята Михайлов.

Сред тях е и оплитането в бракониерски калкански мрежи на майки-делфини,след което малките им няма как да се хранят. По-застрашен е видът морска свиня или азовка, който е 90% по нашето крайбрежие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България