Жеги до 40 градуса обхващат страната

Захлаждане и превалявания се очакват в неделя

Опасни жеги до 40 градуса ни очакват почти през цялата седмица в повечето райони в страната. Най-топло ще бъде в сряда, четвъртък и петък, предупреждават синоптиците.

Максималните температури на повечето места във вторник ще бъдат до 37-38 градуса.

„Това е с 2-3 градуса под рекордните за това време на годината. Днес в планините и Югозападна България и по поречието на Дунав има условия за превалявания под влиянието на една облачна вълна, която ще премине над нашата страна от Сърбия. Това ще бъдат леко разхладителни валежи, но ще остане горещо“, обясни пред „Труд“ синоптикът от ТВ-МЕТ Петър Янков.

Той посочи, че от сряда започва пренос на нова порция по-топъл и сух въздух от Югозапад , който ще донесе още по-високи температури. Пред идните три дни – сряда, четвъртък и се очаква на традиционно най-топлите места като Сандански, Кърджали, както и Видинско температурите да достигнат 40 градуса. В неделя ще дойде очакването захлаждане с валежи и понижение на температурите.

Със сравнително по-ниски температури, но слънчево време ще започне юли месец, посочи още Петър Янков.

„Около 7-ми и 8-ми юли очакваме едно чувствително захлаждане и валежи. По-съществени превалявания ще има около 10-ти, но температурите няма да паднат драстично и ще остане топло. На 11-ти и 12-ти юли ще има валежи и по Черноморието, но те бързо ще отминат и ще се затопли“, каза още синоптикът като уточни, че това няма провали лятната почивка на почиващите у нас.

През цялата седмица времето ще бъде много подходящо за разходки в планините.

Жълт код за 23 области

Жълт код за опасни горещени е обявен за 23 области в страната за вторник. Предупреждението за високи температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София-град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България