Жеги измъчиха Балканите, властите взимат мерки

Горещини

Югоизточна Европа беше засегната от ранна гореща вълна, съчетана с необуздани прекъсвания на електрозахранването. И двете водят до застой в балканските страни. 

Голямо прекъсване на електрозахранването, продължило часове, удари голяма част от Балканите в петък, докато южноевропейският регион беше задушен в ранна гореща вълна, която вдигна температурите до над 40C.

Властите в Черна гора съобщиха, че прекъсване в електроразпределителната система на страната, продължило няколко часа, е оставило почти цялата нация без електричество. Подобни проблеми са докладвани в Босна и Херцеговина, Албания и крайбрежната част на Хърватия.

Нада Павичевич, говорител на държавната електроразпределителна компания на Черна гора, описа прекъсването като „смущение от регионален мащаб“ и каза, че властите все още работят, за да установят какво се е случило.

Точната причина за прекъсването не стана ясна веднага.

Районната електрическа мрежа от дни е претоварена заради свръхконсумацията и масовото използване на климатици поради високи температури.

Държавната енергийна компания на Босна заяви, че прекъсването е причинено от проблеми в регионална разпределителна линия. От своя страна държавната енергийна компания на Албания заяви, че "екстремната жега" е причинила проблема.

Черна гора, Хърватия, Босна и Албания споделят крайбрежието на Адриатическо море и десетилетия след Балканските войни през 90-те години на миналия век енергийните мрежи в региона остават взаимосвързани.

„Цялата електрическа мрежа на континентална Европа е свързана заедно и това понякога има своите предимства, но има и недостатъци“, каза Данко Блажевич, ръководител на хърватските електрически мрежи, цитиран от Euronews. „Предимството е, че можете да внасяте, изнасяте и продавате енергия, но тогава недостатъкът е, че когато има повреда, тя се предава от една система на друга".

.Прекъсването предизвика и задръствания в босненската столица Сараево, като трамваите спряха, а светофарите не работеха. Подобни задръствания имаше и в хърватския пристанищен град Сплит.

В крайбрежния град Дубровник в Хърватия хиляди туристи бяха блокирани в средата на следобеда, тъй като ресторанти, кръчми, супермаркети, салони за сладолед и други затвориха врати заради липсата на ток.

Футболни фенове се тълпяха около някои от кръчмите, чиито екрани обаче бяха тъмни. Така те не успяха да гледат част от мачовете от Европейското първенство в Германия.

Аварията, която започна малко след обяд в петък, дойде, когато властите в целия регион предупредиха гражданите да бъдат внимателни, да пият вода и да избягват слънцето поради изключително високите температури.

„Не стойте на слънце между 11 и 17 часа“, предупреди Институтът за обществено здраве на Сърбия в своите инструкции към гражданите. „Ако трябва да излезете, моля, вземете бутилка вода.“

Метеоролозите казаха, че топлината в региона тази седмица е дошла от Африка, носейки пясъчни частици, които са създали подобен на облак слой, затъмняващ хоризонта.

Знойната жега беше най-лоша в големите градове, където бетонът цвърчеше дори вечер, а нощите не предлагаха истински отдих, тъй като температурите оставаха над 20C.

Докато горещите лета са нормални на Балканите, температурите обикновено не достигат такива височини в средата на юни. Това води до притеснение в метеорологичните среди.

По-рано тази седмица властите в Северна Македония наложиха извънредни мерки до неделя, след което се очаква жегата да отслабне.

В петък властите в Румъния наложиха ограничения на теглото на превозните средства, пътуващи по националните пътища в някои страни, за да предотвратят влошаването на пътните настилки.

Жителят на Белград Милош Йефтович каза, че следва инструкциите и използва всяка възможност да остане близо до двете реки на сръбската столица - Дунав и Сава. Властите трябваше да намалят работното време и да паркират цистерни с вода по улиците на града, добави той.

„Лично аз нямам проблем... но това не е наред, температурите са над допустимите нива“, каза Йефтович.

Държавната телевизия на Черна гора RTCG каза, че въпреки че жителите на столицата на страната Подгорица са свикнали с много високи температури, някои се оплакват, че горещините са започнали твърде рано през годината. Един мъж каза на телевизионния оператор: „Наистина не знам какво ще правим.“

Експертите казват, че екстремните метеорологични условия също са предизвикани от изменението на климата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа