Жеги и бури мъчат Европа

Рекордни горещини в Италия и Сърбия, части на Берлин потопени под вода

Времето в Европа остава екстремно, но двата полюса – докато Балканите и южните части на континента са обхванати от 40-градусови жеги, централна Европа беше ударена от силна буря.

60-годишен мъж колабира на улицата и получи инфаркт в румънския град Галац. Метеоролозите прогнозират температури до 42 градуса за западната част на Румъния днес.

Най-горещото лято в Сърбия от пет години насам отчете националната метеорологична обсерватория. Температурите надхвърляха 38 градуса в продължение на три дни, а горещата вълна се очаква да доведе до 42-градусови жеги този уикенд. Властите призоваха хората да не излизат в горещините, въведени са ограничения за движението на камионите по пътищата.

В Италия пък 79-годишна жена стана жертва на пожар, причинен от горещините. Температурите там също надхвърлят 40 градуса. Те са придружени от висока влажност, която повишава още повече усещането за топлина, което на остров Сардиния отчете пик от 63 градуса, предаде БНР. Антициклонът, обхванал Италия, идва от алжирската част на Сахара и предизвиква рекордни горещини. Температурите достигнаха между 38 и 47 градуса в 16 области, но поради високата влажност по данни на метеорологичната военна служба усещането за голяма топлина е уникално. Така например, рекордът е на местността Капо Сан Лоренцо на остров Сардиния, където температурата е била 41 градуса, а усещането за 63 градуса.

В област Кампания в Гацанизе реално е било 34 градуса, но се усещали 54. Този феномен се отчита най-много в областите Емилия-Романя, на места в Пулия и Лацио. Извън този летен ад по чудо остават областите Лигурия на Тиренско море, планинските Абруцо, Трентино Алто Адидже, Вале ди Аоста и Фриули Венеция-Джулия, разположена между Алпите и Адриатическо море. Зноят ще продължи и през следващите дни. Горещо е и нощем, тъй като термометрите не слизат под 23 градуса. Поръчва се да се пие най-малко по два литра вода на ден.

На този фон гръмотевична буря удари Германия вчера следобед. Части на Берлин бяха потопени под вода. Има затънали автомобили и множество наводнени сгради. Не се съобщава за пострадали.

https://twitter.com/robbostephens77/status/893191786050531328

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа