Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Петьо Блъсков: Народът решава дали София да я управлява човек като Манолова – ту от БСП, ту не е от БСП Не знам какво е направила като омбудсман, освен, че беше на всички протести, изтъкна главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

Приятел на убития Андрей Монов: Полфрийман не се е променил, никога не каза, че съжалява

Емил Костадинов, БСП: Въпросът вече e: или Нинова, или партията

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Полицаи изведоха барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Министър Маринов за освобождаването на Полфрийман: Важно е да се постига чувство на справедливост в обществото

Железен данъчен режим за алкохол, дарения на пари, бижута и имоти

Колетите ще бъдат отваряни за проверка дали в тях има вино или ракия без платен акциз.

Въвеждат нови глоби

Проверяват колети за вино и ракия

Колетите ще бъдат отваряни, за да бъде проверено дали чрез тях се изпращат вино или ракия без платен акциз. Ако пощенският оператор поиска, изпращачът и получателят сами ще трябва да отварят пратката. Ако не го направят доброволно, колетът ще бъде отварян в помещение с видеонаблюдение в присъствието на свидетели. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите. И в момента изпращането с колети на вино, както и на ракия без платен акциз, е забранено. С промените ще се даде право на пощенския оператор да изисква документи за произхода на стоките и препоръчана от митничарите информация. Например може да се изиска касова бележка или документ за платен акциз, ако ракията е домашна. Изпращането на вино с колети, както и досега, остава забранено.

Освен всичко това изпращачът и получателят ще трябва да представят личните си карти, а пощенският оператор ще дава информация на митниците за патената за колета сума, така че да стане ясно дали изпращаната ракия е с платен акциз.

С промените в закона се въвежда и глоба от 1000 лв. до 4000 лв., ако човек пренася през границата между страни от ЕС алкохол или цигари над разрешените количества за лични нужди – над 800 броя цигари, 10 литра восокоалкохолни напитки и 90 литра вино.

При укриване на акциз или контрабанда митничарите ще може да налагат обезпечителни мерки върху имуществото и парите на длъжника, за да бъде гарантирано, че той ще си плати глобите, гласят още промените. Сега в практиката има случаи проверяваните фирми и граждани да прехвърлят имуществото си на други лица, за да не плащат наложените глоби.

Въвеждат се и по-строги правила при превоз на акцизни стоки между данъчни складове. Стоките ще може да бъдат разтоварвани само там, където предварително е посочено в декларация до митниците. При претоварване на друго превозно средство митничарите трябва предварително да бъдат уведомени. При нарушение на тези правила се въвежда глоба в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малка от 4000 лв.

 

При обявяване на годишните доходи

Отпада изискването за копие от ТЕЛК

Облекчение за награди до 100 лв.

При подаване на годишните данъчни декларации за доходите няма да се изисква прилагане на копие на решение на ТЕЛК, за да се ползват данъчните облекчения за хора с намалена работоспособност, както и за деца с увреждания. Към декларациите няма да се изисква и прилагане на копия от документи за направени лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, гласят предложени от МФ промени в Закон за данъците върху доходите на физическите лица. НАП има достъп до регистъра „Единна информационна система на медицинската експертиза“ и затова копие от ТЕЛК не е нужно. А вноските за пенсия се правят в НАП. С промените ще се облекчи подаването на годишната данъчна декларация.

Фирмите няма да подават в НАП справки за изплатени от тях награди до 100 лв., гласят още промените. А доходите на спортисти и треньори ще бъдат приравнени на трудови.

 

Онлайн

Изпращат ни актове на мейла

Ревизионни актове, покани за доброволно плащане на данъци и предупреждения за принудително събиране ще се изпращат на фирми и по имейл. Заявените електронни адреси за кореспонденция от регистрираните по ДДС фирми, ще се считат за адрес за получаване на съобщения от НАП, гласят предложени от МФ промени в Закона за ДДС.

С промените ще бъде затворена вратичка за избягване плащането на ДДС. В момента често един и същи магазин се прехвърля на различни фирми, така че да не достигне оборот от 50 хил. лв. и да избегне регистрацията по ДДС. С промените при последователно извършване на еднородна дейност от две или повече фирми в един и същ обект, в облагаемия оборот на всяка следваща фирма ще влиза реализираният оборот предишните фирми за последните 12 месеца.

 

По-лесно дерегистрираме кола

Подаваме декларации за подарени пари и скъпи бижута

Налогът се определя от общините

При получаване на скъпи бижута, картини или пари от човек, който не ви е роднина, ще трябва да подавате декларация в общината.

За получени като подарък пари и скъпи бижута ще се подава декларация в общината, гласят предложени от МФ промени в Закона за местните данъци и такси. Така ще може да бъде определен дължимият общински данък. Декларации няма да се подават при дарения между съпрузи, както и от родители на деца и от баби на внуци, тъй като са освободени от налог. Няма да се подават декларации за обичайните подаръци, както и за дарения на имоти и коли. В закона няма дефиниция на „обичайни подаръци“, а съдебната практика е различна. Има решения на съда, според които златни обеци за 5000 лв. не са обичаен подарък. Затова, ако момиче получи такъв подарък от гаджето си, ще трябва да подаде декларация в общината и да плати данък. Налогът за дарения между хора, които не са роднини, се определя от общините в размер от 3,3% до 6,6%. Този данък и досега съществува, на реално едва ли някой го е плащал. С новата декларация се цели данъкът да бъде събиран.

При прекратяване на регистрацията на автомобил в общината няма да изискват специална бележка от КАТ, а данните ще се взимат от регистъра на превозните средства.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.