Жельо Бойчев: ГЕРБ се опитват да отнемат правомощия на президента

Жельо Бойчев

 

Очевидно става дума за кампания на ГЕРБ срещу президента Румен Радев. Това коментира депутатът Жельо Бойчев от БСП по повод скандалите, свързани с комисията „Грипен” в Народното събрание.

„Конституцията на страната ясно разписва правомощията и на изпълнителната власт, и на президента, който има финалното право да назначава и освобождава висшите кадри в системата на въоръжените сили, както и да ги удостоява със звания по предложение на МС”, каза народният представител по БНТ. Той добави, че предложението на управляващите - да бъдат изслушвани военните в комисията по отбрана в НС е нарушение на баланса между институциите, разписан в Конституцията. „Това е тенденция за пореден път да се неглижират и отнемат правомощията на президента”, каза Бойчев.

„Беше направен опит да бъде заглушен гласът на българската опозиция в НС, в лицето на „БСП за България”, от началото на този парламент. На ГЕРБ и на правителството на Борисов не им харесва и че ще трябва да работят в среда, в която имат президент, който има мнение и го отстоява. Тази държавна функция през последните години беше изпразнена от съдържание”, каза Бойчев.

Той добави, че президентът Радев не само ще отстоява мнението си, но и ще изпълнява предизборните си обещания, както и ще има и позиция по външната ни политика. Народният представител припомни, че на първия КСНС при държавния глава, управляващите поеха ангажименти към полицаите, които не спазиха. „Проектите за модернизация в Българската армия, не само, че не се ускоряват, но се и спират”, каза Жельо Бойчев.

По повод работата на анкетната комисия, свързана с НДК, Бойчев заяви, че очаква да излизат още скандали.

„Трябва да използваме ситуацията от няколко месеца в Македония и трябва да имаме добри отношения с Република Македония, и е добре да подпишем Договор за добросъседство между двете страни”, каза Жельо Бойчев. „Ние винаги сме подкрепяла интеграцията на съседката ни в ЕС и НАТО”, заключи депутатът.

„Има член на СЕМ, който има невъзмутимо поведение. Затова имахме остра реакция в Народното събрание”, каза Жельо Бойчев в коментар на скандала „Бетина Жотева”. Той изрази съжаление, че депутатите от управляващото мнозинство неглижират проблема и добави, че с присъствието си в регулатора, Жотева го натоварва с негатив.

Бойчев напомни, че след два месеца трябва да бъде избран генерален директор на БНТ, а скандалът ще легне по цялата изборна процедура. „Най-вероятно дори да иска г-жа Жотева да напусне СЕМ, не я пускат, тъй като тя държи ключа за нов генерален директор”, предположи Бойчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право