Жельо Бойчев: Демографската криза е сред основните проблеми, по които трябва да работи парламентът

Жельо Бойчев

В последните години се видя, че много трудно в България ще има Народно събрание, което ще си изкара мандата. Това заяви Жельо Бойчев, зам.-председател на парламентарната група на БСП, по БНТ.

"В България бяхме свидетели на една прекалена конфронтация. В крайна сметка преди да бъдем народни представители от определени политически сили, ние сме български народни представители и е нормално да има редица въпроси, по които да се постига единодействие. Цялата ситуация в региона и Европа предполага за такъв тип действие. Очаквайте едно отговорно поведение и действие от страна БСП", каза Бойчев.

Според него демографската криза е един от основните проблеми, по които трябва да работи парламентът.

"Миналата година страната е намаляла с около 50 000 души. Бъдещето на страната е поставено на карта. Имаме нужда този път народно спасяваща политика. Това обрича България, ако не бъдат взети комплексни мерки. Имаме готовност да ги предложим тези мерки. Със сигурност има предизвикателства пред България. Страната ни трябва да има позиция. По отношение на случващото се в Турция, Македония и редица други събития. България ще председателства ЕС другата година. Държавата ни ще има възможност да зададе част от темите за европейския дебат. Това е много отговорно. Не искаме фокуса да бъде само кетъринга и техническото обезпечаване на председателството. Трябва да поговорим по съдържанието. Какви теми ще поставим? Ще бъде обсъдено бъдещето на Европа."

Той каза, че още днес БСП са внесли искане в парламента - за изслушване на трима министри по въпроса със замърсените води в Хасково: "Внесохме искане за изслушване на трима министри - на здравеопазването, на околната среда и водите, и на регионалното развитие относно ситуацията със завишените стойности на уран и на алфа замърсяването на водата в Хасково. Оказа се, че протоколът на басейновата дирекция, с който регионалната инспекция в Хасково е сигнализирано на 4 април, се цитира изследване, което е извършено още септември месец. Защо институциите, които са отговорни за качеството на питейната вода са укривали тази информация? Искаме отговори, това е голямо престъпление."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика