Жельо Бойчев: За пореден път БСП е двигател на промените в България

Снимка: Канал 3

„БСП за пореден път в българската история е двигател на промените. Ние доказахме, че можем да се променяме и го правим. Показахме, че можем да носим отговорност за промяната в България”. Това заяви пред Нова телевизия водачът на листата на "БСП за България" в 23-ти МИР София Жельо Бойчев.

Той обясни, че ГЕРБ са изпаднали в истерия и паника и продължават да обясняват на българския народ, че нищо не зависи от него, че едва ли не ние сме втора категория хора, че сме малки и незначителни в рамките на ЕС. „Лидерът на БСП много ясно и категорично заяви позиция за всичко, което се случва в Европа и им каза: „Не приемаме Европа на много скорости”, изтъкна Бойчев. Той призова всеки български политик и ГЕРБ да кажат мнението си по този въпрос.

По думите му идеята за Европа на няколко скорости противоречи на началната идея на ЕС – съюз на равноправни партньори. Според него когато се лансира тази идея, подкрепяна основно от ЕНП, означава да създадем различни класи и да задълбочим различията между изтока и запада. „Трябва да заявим ясно позициите си. Ние казахме, че сме твърдо против”, категоричен бе водачът на 23-ти МИР София.

Жельо Бойчев подчерта, че БСП иска България да има достойна роля в ЕС, а тя минава през това да заявяваш своята позиция и да отстояваш националния интерес на страната си. „Слагаме точка на политиката, която се съобразява с казаното от началниците”, заяви той. Според него така ГЕРБ са се опитвали да си купуват политическа индулгенция, само и само да останат повече на власт. Като пример Бойчев посочи смяната на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева, което е било предателство към националния интерес на България.

„Не трябва да се забравя, че именно това е партията, която е реализирала влизането ни в ЕС”, така Жельо Бойчев отговори на обвиненията, че БСП иска да извади България от съюза. Според него тези обвинения издават само страх и липса на аргументи в предизборната кампания. „Да искаш да защитиш националния интерес, това е дълг на всеки български управник”, допълни той.

БСП предлага реалистична програма, ГЕРБ - предизборна сергия с обещания

Жельо Бойчев подчерта, че програмата на БСП е реалистична и сдържана, докато ГЕРБ са отворили сергията с обещания. Той допълни, че докато те са управлявали, тези обещания не са фигурирали в реалните им управленски действия. Социалистът припомни данък „уикенд”, данък върху вредните храни, повишаването на винетките и нарастването на обществения дълг с 27 млрд. лв. „Ние предлагаме стъпка към семейното подоходно облагане, което е най-справедливо и ще остави по-големи разполагаеми доходи в българските семейства. Това е мярка и срещу демографската криза, в която се намира страната. Един от най-големите провали на второто правителство на Борисов е, че увеличи социалните неравенства и не направи никаква стъпка към преодоляване на тежката демографска ситуация и бедността в страната. Затова не могат да изкарат нито един цял мандат”, заяви кандидат- депутатът.

Бойчев обясни, че ако БСП носи отговорност за управлението, ще има грижа за младите хора и за младите семейства. „Напарвили сме план за нациоанлно развитие. С него искаме да подкрепим българските производители, земеделски стопани и предприемачи и ще стимулираме българската икономика и растеж, българските инвестиции и потребление”, изтъкна той.

БСП има голяма заслуга София да има обществен транспорт

По повод увеличаването на билета за градския транспорт от 1 лев на 1,6 лева, предизвикало реакция у софиянци,Жельо  Бойчев заяви, че няма такова икономическо и нормативно решение. Според него то противоречи на всяка логика и не случайно съдът го е отменил.

„БСП има голяма заслуга София да има обществен транспорт. Борисов направи 15 линиии от обществения транспорт на конкурс. Той ги даде като на концесия за 8 години”, заяви кандидатът за народен представител от софийския 23-ти МИР. По думите му тогава, само благодарение на БСП, това е било спряно и е бил съхранен общественият транспорт в София.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика