883 цивилни са убити при въздушните удари на водената от САЩ коалиция в Сирия и Ирак

Пребита и ограбена 75-годишна жена вдигна на бунт жителите на Златарица

Спортният министър: Трябва да се търси лична отговорност при хулиганството

Сестрата на Ким Чен-ун предложи да се ускори обединението на двете Кореи

Какво е “секс бомба”? Отговорът на радио Ереван

“Българска гордост” е понятие още от Средновековието Моята ограда в Созопол е четири пъти по-стара от Америка

САЩ се надяват, че ще бъде постигнат напредък към мир на Корейския полуостров

Вътрешният министър Валентин Радев: Кражбите на коли са намалели с около 29%

Регистрирани са над 40 турски нарушения над въздушното пространство на Гърция в района на Егейско море

Вижте документалния филм “Ние обичаме мира”, който пусна пропагандата на КНДР след срещата с Южна Корея

Бабата на Байрям, която стана донор, за да му спаси живота, няма право на инвалидна пенсия

Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси за газовата връзка Гърция-България и сигурността на електроенергийната ни система

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Меркел e във Вашингтон в последен опит да убеди Тръмп да не налага търговски санкции на ЕС

Външните министри на членките на НАТО се срещат в Брюксел

Жельо Бойчев: Корупцията пречи на присъединяването ни към Шенген

Снимка: Канал 3

В коментар равносметка след отхвърления вот на недоверие заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Жельо Бойчев каза, че социалистите не съжаляват, че са избрали като тема корупцията, тъй като въпросът е изключително важен, както за държавата като цяло, така и за всеки отделен гражданин, рефлектира и върху други важни са страната ни проблеми като членството в Шенген и чуждестранните инвестиции.

„Вотът на недоверие не мина, но това за съжаление – с оглед в бъдещето на страната, беше пропусната една възможност, да бъде направена една сериозна крачка към едно по-добро бъдеще и перспектива за страната, тъй като корупцията спира буквално развитието на държавата ни и личното благоденствие на всеки един български гражданин – води до бедност, води до престъпност и за това няма никакво съмнение.“, заяви Бойчев.

„И виждате – непрекъснато показваните международни срещи на премиера Борисов – потупване по рамото, но когато стане въпрос за конкретни действия: “Шенген, да – там има процедури, има механизми, почакайте малко, въпреки че отговаряте технически нормативно на всички изисквания“, коментира още зам.-председателят на парламентарната група на БСП.

„На всички е ясно, че корупцията, невъзможността да бъде съхранявана и опазвана информация и да има доверие в работата на нашите служби, не дава възможност страната да се присъединим към Шенгенското пространство. Като видите чуждите инвестиции, виждате какъв е процентът им към брутния вътрешен продукт и по същество въпреки икономическия цикъл, който е положителен в цял свят и в Европа включително, те намаляват. Те са най-добрия израз на политиката, която се води в страната.“, обясни Бойчев.

Той изтъкна още, че кабинетът е оцелял благодарение на гласовете на “Воля” и допълни, че поставянето на темата корупция е на дневен ред в парламента чрез вота на недоверие:

„За корупцията се говори – знаете, че обществено това е може би доминиращата тема като проблем сред българските граждани. Беше поставена от нас на дневен ред и надяваме се с цялата енергия, която имаме в обществото, оттук нататък да помогнем за намиране на решение по този проблем, за реални действия по този проблем. Това е голямата цел, която търсихме и с дебатите по този вот на недоверие.“

Бойчев отново повтори тезата на БСП, че не очакват от новият антикорупционен ефективност и затова социалистите не възнамеряват да правят номинация за ръководител на този орган.

По отношение на въпроса за ратификацията на Истанбулската конвенция, който предизвика остри дебати в обществото, Бойчев изтъква, че вълненията са обясними във връзка с това, че документът третира ценностни въпроси.

„Тук се касае за ценностен въпрос – съвсем нормално е той да предизвика такива реакции и той предизвика. Защото не зависи от нас една тема да присъства толкова ярко в българското общество и да бъде предмет на толкова обсъждания./…/ Тук говорим за един същностен въпрос, ценностен въпрос относно развитието на българското общество и приемането на един международен договор и – със съжаление го казвам, българското правителство предизвика в голяма степен тази дискусия с опита си да скрие приемането на конвенцията, да неглижира приемането на конвенцията – на едно заседание в началото на годината в Министерския съвет се приема този документ с пълното съзнание, че там има неща, които предизвикват недвусмислени тълкования, че тя задава определени въпроси и ще предизвика такъв тип обществена реакция – тихомълком се опитаха да бъде да бъде прокаран този документ. Сега се сетиха – след това, че ще правят обществена дискусия.“, каза Бойчев.

Той отбеляза, че доклад за въздействието на конвенцията върху българското законодателство липсва, а искането на референдум по темата е точно в дневния ред на обществените дебати за това.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.