Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Жельо Бойчев: От новия бюджет всички пак са недоволни

Жельо Бойчев/ Снимка: Архив

„Подготвихме алтернативен бюджет. Анализът, който направихме във всяка една сфера, ни накара да подходим доста радикално. Парите на хората се наливат в системи, от които няма да има никакъв резултат и всички ще бъдат недоволни. Трябва да се промени моделът на финансиране“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев в студиото на БНТ. Той даде пример с образованието и здравеопазването. „Подкрепяме увеличаването на заплатите, но не се гарантира качествено образование на всяко едно българско дете. А това с модела „парите следват ученика“, няма как да се получи. Предлагаме промяна на модела на финансиране“, категоричен е той.

Бойчев припомни, че правителствата на ГЕРБ, които са формирали бюджетите предишните години, не са считали образованието за приоритет. „Поне имаше смисъл от тези предсрочни избори, за да влезе в приоритетите им. Това не е лошо, но ако се погледнат нивата на разход от БВП, още гоним 2008-2009 г., когато управляваше БСП“, каза още народният представител.

„От новия бюджет хората не могат да очакват нищо по-различно от това, което е до сега“, категоричен е Бойчев. Той е на мнение, че когато правиш едно и също нещо, по един и същ начин, няма как да очакваш по-голям резултат. Като пример посочи здравеопазването – 2009 г. общите разходи са били 2 млрд. 600 хил. лв., а предложението за 2018 година е тези разходи да бъдат 4 млрд. 700 хил. лв. „Няма друга сфера в бюджета, която за тези години почти да е удвоила разходите си. Резултатът е – всички са недоволни. Няма как да приемеш, че ще дадеш няколкостотин милиона повече за следващата година и да не предложиш нищо, като механизъм за промяна“, каза още той.

„ГЕРБ заличиха науката в България, откакто дойдоха на власт. Смешно е огромната част да бъдат хора на минимална работна заплата. Как ще развием наука и високотехнологичен модел на икономическо развитие?“, попита зам.-председателят на левицата. Според него това няма как да се случи, защото млади хора не искат да се занимават с таза дейност.

Бойчев подчерта и че трябва да има по-справедлива данъчна политика, защото неравенствата в страната се увеличават. „България може повече. Може да направи добър икономически растеж, но трябва добра правителствена политика. Правителството не планира добре и пропуска този шанс“, заключи Жельо Бойчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете