Жената, заразена със Западнонилска треска: Не можех да стана от спалнята, не бях никак добре

Кадър от БТВ

60-годишната жена от Монтана, при която беше установен случай на Западнонилска треска , се стабилизира и вече е значително по-добре, информира БТВ. Диляна Богданова страда от диабет, но преди около две седмици тялото ѝ дава съвсем различни сигнали за тревога: "Постепенно почнах да потъвам. Не можех да стана от спалнята. Опитвах се, опитвах се - не можех. Не бях добре никак". В болницата постъпва отпаднала, дезориентирана, с висока температура и главоболие.

Според лекарите в инфекциозното отделение в Монтана пациентката е била ухапана няколко дни преди появата на симптомите. Ухапването е било в областта на врата. Инфекцията се предава чрез комари, които са основни преносители на инфекцията. Жената не е разбрала кога и къде се е случило това, но близките ѝ не изключват да е било в близкото до Берковица село Ягодово. "Не е лошо да се вземе под внимание, да се напръска - в Берковица, в Монтана, в Ягодово, защото комари има навсякъде. 80% от хората го прекарват като вирус или като грип - в по-лека фаза, но има и случаи като нейния, който е вече много по-сложен. Защо трябва да умират хора буквално? На малко беше да изпуснем нещата, от един комар! При условие, че може да се вземат мерки", казва дъщерята на Диляна - Мария Илиева.

Макар и на 86 години, Геройка Рангелова - жител на Монтана, за първи път чува за това заболяване: "Притеснява ме, разбира се! Нищо, че съм възрастна - животът е мил. Всеки иска да живее, на колкото и ще да е години (...). Те (комарите - бел. ред.) в жегата се крият. По шумата, насам-натам, в хладното излизат и нападат страхотно и се получават такива сърбежи, че колкото повече чешеш, толкова повече сърби".

За естествени репеленти се смятат ментата, лавандулата и чесънът. За децата и внуците си, Геройка използвала друго: "Винаги съм слагала малко оцет и мине. Оцетът убива червенината и няма да се получи оток и няма да има зачервяване, да се инфектира". Срещу ухапване от комар помагат репелентите. Фармацевти отбелязват, че това лято те са сред най-продаваните продукти. Специалисти казват, че реакцията на тялото след ухапване от комар е силно индивидуална, а зависи и от вида на насекомите - дали са в гора, край море или край реки. Пак според специалисти проблемът се решава при третиране на развъдните места с правилния инсектицид.

Коментари

Задължително поле