Жена осъди съпруга и синовете си за домашно насилие

Жена от новозагорското с.Кортен осъди съпруга и двамата си пълнолетни синове за домашно насилие.  Районният съд в Нова Загора забрани и на тримата мъже да доближават жертвата на 50 метра за срок от една година. Съпругът трябва още да плати 500 лева, а синовете – по 250 лева глоби – реши съдът.

Жената е била пребивана на два пъти. Първия път, посред нощ в края на януари,  мъжът й започнал да я удря, да я души, извадил личното си оръжие и заплашил, че ще я гръмне. Изкарал я с ритници на улицата  в много студено време – по чорапи, без обувки и без връхни дрехи.  Един от синовете й също участвал в побоя – ритал майка си в корема, ударил й главата в стената, счупил огледалото на личния й автомобил. Тя се обадила на тел.112, но помощ не дошла.  Отишла при сестра си в близък град, насинена и премръзнала.  В средата на февруари помолила по телефона по-големия си син да приготви личните й вещи, за да си ги вземе.  Той й отвърнал, че багажът й бил събран и изнесен отвън. Заедно отишли до семейния им дом в Кортен.  Тя пожелала да влезе, за да прибере някои от личните си вещи. Но свекърва й и нейния брат започнали да я обиждат, синът я хванал за косата и с ритници я изкарал на улицата.

Разпитаните свидетели, както и приложените медицински документи за причинените на жената травми, потвърждавали  нацяло жалбата й. А във втория случай дори надхвърляли изложеното в нея.  Съдът е направил извод, че тя е била жертва на физическо, психическо и икономическо насилие и че принудително й е била ограничена личната й свобода.  Била е пребивана и изгонена по брутален начин от дома си, където е живяла 25 години. „Макар отговорността на тримата да е сходна, то моралната отговорност е на съпруга. Абсолютно противоречие с морала е децата да бият своята майка, още повече в присъствието на баща си и заедно с него” -  посочва в мотивите си съдът.

През последните години почти всички случаи, стигнали до съда, са за домашно насилие на съпруг над съпругата.  Една-единствена жалба е постъпвала в полицията от мъж за това, че жена му упражнявала над него физическо насилие. Жалбата е отпреди много години, в началото на демокрацията.  Случаят "Кортен" е също сред изключенията, защото освен съпруга, домашно насилие са упражнявали и пълнолетните деца на жертвата.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Сливен.

Коментари

Задължително поле