Жена отнесе 200 лв. глоба за 150 грама нелегален тютюн

Прескъпо ще плати 50-годишна жена за 150 грама нелегален тютюн, който бил намерен в дома й в Търговище и митниците й наложили глоба от 200 лв.

Взетите проби, които били изследвани в лаборатория, пък показали, че евтината стока представлява „отпадъчен тютюн, който не може да се пуши във вида, в който е предоставен”.

Суровината за цигари била намерена в дома на жената в Търговище през март миналата година. Тя я предала доброволно на полицията и заявила, че купила стоката от непознат за лични нужди.

Прокуратурата отказала да образува досъдебно производство и пратили материалите на митническите служители. Те така и не успели да открият жената на адреса й, тъй като тя се преместила на неустановено място. Пратили проби от иззетия тютюн и накрая издали наказателно постановление.

Жената пък обжалвала санкцията, но Районният съд я потвърди. В решението е записано, че: ”Санкционирането цели да се предотврати нерегламентирано използване на отпадъците от тютюн като тютюнево изделие или суровина за производство на тютюневи изделия. В тази връзка не може да се приеме, че случая е маловажен”.

Според съда жената е съзнавала общоопасния характер на деянието. Дори писмено е признала, че намереният тютюн е остатък от 1 кг, купен от нея на пазара.

Съдът смята, че наказателното постановление е законно. Решението му подлежи на обжалване пред Административния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право