Жена почина от студ, снегорин изгоря (обзор)

Тежката зима и студът взеха жертва в град Котел. 84-годишна жена от балканското градче е намерена измръзнала в дома си, където е била наядена от гризачи. Полицията открила тялото на пенсионерката свлечено под леглото зад няколко кашона. Пристигналите на място медици потвърдили, че причината за смъртта е измръзване.

Снегорин на великотърновската фирма „Пътни строежи“ изгоря поради техническа неизправност в сряда по обяд по време на разриване на снега между селата Климентово и Иванча в община Полски Тръмбеш. Малко по-късно от местната пожарна потушили огъня.

Друг снегорин застраши цял квартал в Търново. Пожарникари предотвратиха взрив поради спукана от машината тръба от газопровод в района на жилищния комплекс „Акация“ в старата столица. Вчера следобед от пробойната започнало изтичане на газ в района на ул. „Гео Милев“.

Автобус, превозващ работници, се е преобърнал на заледения път между новозагорските села Сокол и Еленово, съобщиха от МВР. Петима от пътниците са с леки наранявания.

В нощта срещу сряда два товарни влака са заседнали в преспи между Висока поляна и Самуил. Едната композиция, собственост на БЖК, е освободена частично. При опит за изтеглянето на втората, собственост на "Булмаркет", последният празен вагон леко се приплъзва със задната талига. Жп участъкът между Самуил и Каспичан бе затворен за движение на влакове.

Във варненската община Долни чифлик бе обявено обяви частично бедствено положение, съобщи кметът Красимира Анастасова. Невъзможен бе достъпът до Солник, Бърдарево, Булаир и Голица. Община Суворово също обяви частично бедствено положение.

Снегът прекъсна връзката между Аксаково и Ветрино и затвори пътя през Аксаковската панорама. Екипи на „Гражданска защита" са вадили хора и коли от преспите, като общият брой на евакуираните в областта е 14.

Вчера беше обявено бедствено положение и в Сливо поле, както и частично бедствено положение за селата Долно Ряхово, Косара и Бащино в община Главиница, област Силистра.

Селището край Бургас Черниците е застрашено от заливане. Река Маринка е на границата на преливането си. „Хората да имат готовност за евакуация“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

В София бяха наложени 1,2 млн. лв. глоби за лошо снегопочистване на фирми, работещи в районите на „Младост”, „Лозенец”, „Изгрев” и др., съобщиха от Столичната община.

Заради лошото време днес няма да се учи в 3 общини: Главиница, Ситово и Ивайловград, съобщиха от МОН.

 

До 1000 лв. глоба за навлизане в затворен път

При нарушение на забрана за навлизане в определен участък заради метеорологичните условия шофьорите ще се лишават от управление на пътното превозно средство до три месеца и глоба от 1000 лева. Това предвиждат промените в Закона за движението по пътищата, които депутатите гласуваха окончателно на второ четене.

Ако собственик на кола допусне друг водач да наруши забраната с неговата кола, тя се спира от движение до три месеца, каза председателят на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев.

Тези санкции са свързани с казусите, които се получиха покрай метеорологичната обстановка в страната, обясни той. Имаше два случая - първо автобус, който не беше спазил тази забрана, след това с водач на тир, който отказа да я спази и влезе в спор с органите на реда, припомни Ананиев.

Депутатите приеха наименование "историческо превозно средство", досега такова понятие в закона нямаше. Тези автомобили не се движат постоянно, те не трябва да имат винетка и застраховка "Гражданска отговорност", обикновено се изкарват веднъж в годината на някакво шоу или изложение, посочи още Ананиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България