Жена стана директор на Скотланд ярд

За пръв път жена оглави полицията на Лондон. Това е 56-годишната Кресида Дик, която заменя Бърнърд Хоугън-Хоув. Той оглавяваше Скотланд ярд от 2011 година.

В системата на полицията Дик се е занимавала с борбата срещу тероризма. Но след 31-годишна служба в този сектор тя бе преместена през 2014 г. в Министерството на външните работи, без да се уточнява каква длъжност заема там.

Тя ръководеше операцията през 2005 година в лондонското метро, когато погрешка бе убит бразилският електротехник Шарл ди Менезес. Случаят предизвика голям скандал, а съдебното разследване призна вината на Скотланд ярд. В същото време решението на съда отхвърли „личната отговорност на офицера Кресида Дик“ в случилото се.

Тя поема Скотланд ярд в момент, когато равнището на терористична заплаха е определено като „сериозно“. Има само една по-висока степен – „критична“. През последната година и половина в британската столица бяха предотвратени десетки терористични актове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.