Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Жените пият вече почти колкото мъжете

Жените вече пият толкова много, че почти се изравняват с мъжете по алкохолни проблеми, сочи световно проучване, цитирано от „Индипендънт“.

Учените откриват, че сред хората, родени между 1891 и 1910 г., вероятността мъжете да имат алкохолна зависимост е три пъти по-голяма от тази жените да са пристрастени към алкохола. Но при мъжете, родени между 1991 и 2000 г., вероятността да имат проблем с пиенето повече от жените е само 1,2 пъти по-голяма.

Те са открили, че различията между половете са намалели през последния век, особено сред тези родени след 1966 г. „Употребата на алкохол и болестите, които той причинява, в исторически план са били разглеждани като феномен, който се наблюдава при мъжете. Настоящите проучвания поставят това предположение под въпрос и разкриват, че младите жени трябва да са обектът на усилията за намаляване количеството на използваната субстанция и спохождащите вреди. Съществените промени в половото разпределяне на алкохолната употреба изискват премисляне на ефективните здравни политики и превантивни стратегии за борба със социалните загуби, свързани с употребата“, казват учените.

Болестите, които са причинени от  алкохола, са довели до 5 милиона смъртни случая в световен мащаб през 2010 г. и са отговорни за 161 милиона години загубен живот.

Според проучването разликата между количеството, което консумират мъжете и жените, нивото на проблемна употреба на алкохол и броят на последвалите заболявания са намалели през последния век, особено след 60-те години на ХХ в.

„Като цяло половото съотношението за каквото и да е алкохолна употреба е намалявало с 4,2% с всяка следваща пета година между 1891 и 2000 г. Въпреки това този темп на изменение е 1,2% за поколенията, родени от 1891 до 1966 г., и 10,1% за тези между 1966 и 2000 г.“, твърдят учените.

Учените отбелязват, че най-младите, участвали в проучването, са били само на 15 години и казват, че трябва да фокусират проучването върху особеностите в употребата на алкохол при подрастващите и младите хора. „Имайки предвид, че тази млада група сравнително отскоро употребява алкохол, тези открития подчертават важността от проследяване на употребата на алкохол при младите мъже и жени в тяхното остаряване,“ смятат изследователите.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Жените вече пият повече от мъжете и пушат повече от тях.Което е една много тревожна тенденция.Ненапразно се разразява бумът на подмладяващите и разкрасяващи препарати, и техники.Пушещите жени остаряват и се сбръчкват по-бързо. Колкото и препарат да сложиш върху кожата си,ефектът е минимален.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.