Жените посягат към дрогата по-често от мъжете

България е на първо място в ЕС по употреба на анаболни стероиди

Все повече жени във Варна посягат към наркотиците - за удоволствие или като средство за разтоварване от стреса и несгодите. Това показва проучване на общинската дирекция "Превенции", проведено през миналата година, което бе представено на общински съвет по наркотични вещества.

Резултатите сочат, че всеки трети пълнолетен варненец поне веднъж е употребявал наркотик. 90% са пробвали марихуана, а 6-7% - стимуланти: амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин.

"Картината е сходна с тази от предишните 3 г., но се променя съотношението между мъжете и жените от 18 до 30 г., които ползват дрога. Докато през 2015 г. то бе 1,5 към 1, сега е обратното, т.е. нежният пол изпреварва силния", обясни експертът от дирекцията д-р Борислав Станчев.

Според него проучванията във Варна от 2011 г. насам сочат, че и сред учениците на 15-16 г. всеки трети и опитвал наркотици. 20% от възрастните и подрастващите считат, че марихуаната трябва да бъде легализирана. Мнозина дори смятали, че това вече е факт.

"У нас властва мода, която беше актуална в развитите страни от Европа преди 20 г., затова опиталите поне веднъж в живота си наркотик българи са двойно повече от средното за ЕС", коментира д-р Станчев. Той посочи, че страната ни е на първо място в ЕС и по употреба на анаболни стероиди.

Макар да не са забранени от закона, тези вещества крият сериозен риск за здравето. Най-опасни обаче остават модните, но силно токсични синтетични ароматни треви за пушене и имитациите на марихуана и кокаин. Употребата им може да доведе до тежки разстройства и дори до смърт, преди човек да се е пристрастил.

Коментари

Задължително поле