Жертва на осъден за педофилия свещеник: Излъгах, той е невинен

Снимка: Pixabay/ архив

Георги Марков, момчето, заради което отец Янко Янакиев от Варна беше осъден за педофилия, твърди, че пред полицаите и пред съда е излъгал как свещеникът е блудствал с него.

Според съдебното решение на 30 януари 2015 г. 13-годишният тогава Георги и 73-годишният протойерей от храма „Св. Димитър Солунски“ в квартал „Владиславово” отиват на открития топъл минерален басейн в курорта „Св. св. Константин и Елена“.

Започват да си играят във водата, като в един момент Янакиев се приближил към момчето и започнал да го целува по устата с език. То се отдръпнало, но свещеникът заплашил, че ще си тръгне и ще го остави само. Детето го помолило да не го прави, след което Янакиев го прегърнал и започнал да го целува продължително по устата с език, галейки го по гърба и пипайки го за дупето.

Опитал се и да му свали гащичките, но не успял. Момчето се потопило под водата, а подсъдимият започнал да му натиска главата към половите си органи. Детето излязло от басейна и отишло до оставената в близост чанта на подсъдимия, от която извадил две банкноти, казвайки „Нямаш пари, а?“. После отново се върнало в басейна, а Янакиев продължил да го целува и да натиска главата му към слабините си.

Възмутени от видяното намиращите се в басейна свидетели се обадили в полицията. Пристигналите на мястото униформени заварили свещеника, докато блудства с момчето.

Осъденият за блудство отец Янко сподели пред "Дарик", че присъдата е недоразумение, и че ще обжалва.

Янко Янакиев беше осъден на една година затвор от Районния съд във Варна, чието решение беше потвърдено и от Окръжния съд. В края на тази седмица предстои делото да бъде разгледано и от Апелативния съд, а дни преди заседанието Георги отрича казаното досега и твърди, че отецът не е виновен.

"Предстои дело – да можем нещо да направим, за да го оправдаем, понеже не е виновен, не е направил нищо към мен. Нито ми е посегнал, нито ми е дал пари, за да прави извратени неща с мен. В съда се опитват да го извадят виновен, че той е направил такива неща. Моят адвокат също го напада.", твърди Георги пред "Дарик".

Той разказва и че от малък ходи на църква - от 8-годишен. Бил в добри отношения с отеца. "Имал съм го като мой баща, уважавал съм го. Той ми е помагал, както на майка ми и баща ми."

 

На въпрос дали Янакиев му е правил някога сексуални предложения или намеци, Георги категорично отрича.

"Не, никога. Казват, че ме е целувал в устата, но това не е вярно."

На 30 януари 2015 г. отецът поканил момчето на рождения си ден. Нямало други, само двамата били.

"Съблякохме се, влязохме в басейна, имаше хора около нас, аз си плувах. После се нахвърлих върху него и започнах да го дразня. Казах му да ми даде част от парите си, за да ми помогне. Той каза, че парите са за продукти и аз пак се нахвърлих върху него. Почнах да го прегръщам и да го събарям във водата. Хората си помислиха, че нещо правим. Естествено, че и аз ще си помисля такова нещо.", разказва Георги.

Парите, които поискал от отеца били около 100-150 лева и с тях искал да си изкара ученическа карта за автобус, да си купи дрехи и някои други неща.

В басейна имало шестима души, които били разпръснати и ги наблюдавали.

Когато дошли полицаи поискали личната карта на отец Янко и отишли в районното на „Златни пясъци”.

"Мен ме държаха на втория етаж около един час и половина. Един висок слаб полицай Шарбанов ме заплаши, че ако не си призная всичко, ще ме задържи 24 часа в килията. Притесних се да не разберат майка ми и баща ми и излъгах.", разказва още Георги пред "Дарик".

"Излъгах, че ме е потапял под водата и се гаврил с мен, че е правил простотии. Измислих го, защото се страхувах да не разбере баща ми. Той се държи много гадно с мен.", допълва момчето.

 

 

По време на делото срещу отец Янко Георги се отрекъл от показанията си и признал, че бил накаран от полицая.

 

 

"Нека се разбере, че този човек не е виновен. Защо трябва да вкарвам един невинен човек в затвора", споделя Георги.

 

 

 

"Нека хората разберат, че има измама по средата. Опитват се да го вкарат в затвора, но аз това не го искам. Нека по-добре мен да изпратят някъде далеч, да ми дадат наказание, че съм излъгал, отколкото да вкарам невинен човек в затвора. От цялата работа най-много се бях ядосал, че се излагам. Всички във „Владиславово” научиха, че той е флиртувал с мен, че е ходил с мен. И аз тогава се ядосах и започнах още повече да говоря лъжи. Приятелите ми и техните родители ми казваха, че вкарам невинен човек в затвора, че се подигравам с него.", твърди момчето.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България