ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Жертвите на Холокоста почетоха край Дунав в Лом

74 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война отбелязаха Посолството на Израел, Министерския съвет, община Лом, Организацията на евреите „Шалом“ и представители на еврейската общност в Лом. На брега на Дунав, пред мемориала на депортираните жертви на Холокоста, венци поднесоха Посланикът на Държавата Израел Нейно превъзходителство Ирит Лилиан, кметът на Община Лом Пенка Пенкова, представители на Организацията на евреите „Шалом“ от София и Лом.

Цветя бяха положени и от името на министър-председателя проф. Огнян Герджиков, Министерския съвет, и Министерството на външните работи. Преди церемонията бе прочетена молитва и с едноминутно мълчание бе отдадена почит към паметта на жертвите. Мемориалът в Лом е издигнат край мястото, откъдето в края на март 1943 г. 4219 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, заминават с 4 кораба към нацистките лагери на смъртта.

Жителите на Лом помагат на откъснатите от домовете си хора с храна, лекарства, дрехи и добри думи. От депортираните през Лом оцеляват само около 100 души. Общо над 11 000 евреи са изпратени през България към концентрационните лагери, но протестите на българския народ, църква, политици и творци спасяват близо 50 000 български евреи, напомня мраморният знак в Лом.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.