Жесток секс скандал разтресе Англия заради бащата на любовника на принцеса Даяна

Пет жени обявиха, че са били изнасилени от бившия шеф на Harrods Мохамед ал Файед, докато работели в луксозния универсален магазин в Лондон. Те говориха открито пред Би Би Си. Повече от 20 бивши работници разказаха, че милиардерът, който почина миналата година на 94 години, ги е насилвал сексуално.

В документалния филм и подкаста „Ал-Файед: Хищникът в Хародс“ те представиха публично доказателства, че мениджърите на магазина са помогнали да се прикрият твърденията им за сексуалната злоупотреба. Настоящите собственици на Harrods казаха, че са "абсолютно ужасени" от обвиненията. Магазинът отправи искрено извинение.

Инцидентите са станали в Лондон, Париж, Сен Тропе и Абу Даби.

"Ясно казах, че не искам това да се случи. Не съм давала съгласие. Просто исках всичко да свърши", казва една от жените, която твърди, че Файед я е изнасилил в апартамента си на Парк Лейн. Друга жена казва, че е била тийнейджърка, когато я е изнасилил в Мейфеър. „Мохамед ал Файед беше чудовище, сексуален хищник без никакъв морален компас“, каза тя, добавяйки, че целият персонал на Harrods са негови „играчки“. „Всички бяхме толкова уплашени. Той активно всяваше страх. Когато казваше „скочи“, служителите питаха „колко високо“, добави тя.

Файед беше обвинен в сексуално насилие, докато беше жив, но тези обвинения са безпрецедентни по обхват и сериозност. BBC смята, че много повече жени може да са били нападнати.

Файед, чийто син Доди загина в автомобилна катастрофа заедно с принцеса Даяна през 1997 г. - стана известен чрез сериала на Netflix The Crown. „Той беше подъл“, казва една от жените, София, която е работила като негов личен асистент от 1988 до 1991 г. Тя казва, че той се е опитал да я изнасили няколко пъти.

Собственикът на Harrods редовно посещавал огромните търговски площи на универсалния магазин и си избирал млади асистентки, които намирал за привлекателни, които след това щяли да бъдат повишени в офисите му на горния етаж, разказаха бивши служители, мъже и жени, пред BBC.

Атаките са извършени в офисите на Harrods, в апартамента на Файед в Лондон или по време на пътувания в чужбина - често в Париж в хотел Ritz, който той също притежава, или в близкото му имение Windsor Villa.

Други бивши служители на Harrods казаха пред BBC, че е ясно какво се случва. „Всички се гледахме как минаваме през тази врата с мисълта „Горкото момиче, днес си ти“ и се чувствахме напълно безсилни да го спрем“, казва една от жените - жертви. 

Друга е работила като личен асистент в Harrods през 90-те години. Една вечер след работа, казва тя, била поканена в луксозния му апартамент в голям жилищен блок на Парк Лейн с изглед към Хайд Парк в Лондон. Сградата е имала охрана и офис на място, в който се помещавали служители на Harrods. Жената разказва, че Файед я е помолил да седне на леглото му и след това е сложил ръката си на крака й, за да покаже ясно какво иска. „Спомням си как усещах тялото му върху мен, тежестта му. Просто го чувам да издава тези звуци. Той ме изнасилваше“, каза тя.

Би Би Си разговаря с 13 жени, които казват, че Файед ги е нападнал сексуално на Парк Лейн 60. Четири от тях са били изнасилени. Осем други жени също казаха, че Файед ги е нападнал сексуално в имота си в Париж. Пет жени определиха нападенията като опит за изнасилване.

„Злоупотребата с жени, бях наясно с това, когато бях в магазина“, каза Тони Лийминг, мениджър на отдел Harrods от 1994 до 2004 г. „Дори не беше тайна“, спомня си Лийминг, който казва, че не е знаел за по-сериозни обвинения в нападение или изнасилване.

Това потвърдиха и бивши членове на екипа по сигурността на Файед. „Знаехме, че той много се интересува от млади момичета“, казва Иймън Койл, който се присъединява към Harrods през 1979 г. и по-късно става заместник-директор.

Всички жени, с които BBC разговаря, описват, че се чувствали уплашени на работа, което не им е позволило да говорят.

Имаше няколко опита да се разобличи Файед преди смъртта му - най-забележителният от Vanity Fair през 1995 г. - със статия, в която се твърди, че се е стигало до расизъм, наблюдение на персонала и сексуално неправомерно поведение. Това предизвика съдебно дело за клевета.

По-късно Мохамед ал Файед се съгласи да прекрати делото, стига всички допълнителни доказателства, събрани от списанието за неговото сексуално неправомерно поведение в подготовката за процеса, да бъдат скрити. Споразумението на Файед беше договорено от висш изпълнителен директор на Harrods.

Но едва сега, след смъртта на Мохамед ал Файед миналата година, много жени се чувстват способни да говорят публично за изнасилване и опит за изнасилване.

Четиринадесет жени, интервюирани от BBC, наскоро подадоха граждански искове срещу Harrods за обезщетение. 

Когато Файед почина, непотвърдени доклади оценяваха състоянието му на повече от £1 милиард. Но парите не са мотивацията за жените да говорят, казват те. „Прекарах толкова много години в мълчание, без да говоря открито, и се надявам, че говоренето за това сега ще помогне. От това всички можем да започнем да се чувстваме по-добре и да се излекуваме“, казва една от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа