300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

32 млн. евро налива Австрия в частни медии

Лекари в Турция тестваха успешно ваксина срещу COVID-19

Лъжат с хапчета за подобряване на зрението Искат 69 лева за хранителна добавка

БГ агнешко, вместо новозеландско тази година

„Жива“ вода на промоция за 22 лева литъра Шарлатани продават по интернет лек за очи от безплатния минерален извор в шуменската община Върбица

“Жива” вода от общодостъпния извор в шуменската община Върбица се продава от лечителски сайт. Това открили с огромна изненада служители в кметството и са пуснали известие във фейсбук, че всеки може да си налее от лековитата вода, без да плаща и стотинка.

В сайта лекът за очи се продава за “солените” 18 лв. за половин литър. Търговецът, някой си Никола, е определил 22 лв. за литър. Освен това той пуска и “промоция” – два литра за 26 лв.

Репортер на “Труд” се свърза на посочения телефон с доставчика, който обясни, че всяка неделя ходи до извора за вода и може да прати бутилка по куриер. Не обработва водата, за да не й придава някакви допълнителни качества. На въпроса как трябва да се ползва, веднага дава съвет – “Капе се в очите, изплаквате се с нея или се мажете около очите”.

Чудеса, твърди доставчикът не могат да се очакват, но имал редовен клиент, който е доволен. Водата е подходяща за работещи на компютър, поддържа нормалната влажност, идеална е за носещи лещи.

“Всичко това е вярно, но водата от извора е достъпна безвъзмездно. По-добре е да се дойде на място, отколкото да се ползват неизвестни доставчици”, твърдят от община Върбица. Според справка на общинската служителка Красимира Христова измамата с продажба на безплатна лечебна вода се върти още от 2014 г.

В град Върбица, който е известен курортен център още от соца, има и втори извор, който лекува стомашно-чревни и бърбечни заболявания, полезен е и за хипертоници. И двата извора са каптирани, затапват с пръчки от хората, за да не се губи водата.

Легенда
Бивол открил изворите

Според легендата бивол, пуснат в Балкана, за да не умре пред очите на стопанина си, е открил лековития извор за стомашно-чревни заболявания. Един ден роми открили бивола жив и здрав да пасе край изворче и така тръгнала мълвата, че се е изцерил от лековитата вода.

Хората разказват, че кметът д-р Николай Блъсков е “виновник” за курортната слава на Върбица. През 40-те години на XX век той пръв изследва водата от т.нар. “барутно” изворче, както го наричали тогава.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.