Octavia порасна още и се включва в контакт Автомобилът на Skoda предлага най-голям товарен капацитет в своя сегмент

ВМРО: Братя от Македония, не прекалявайте!

Марк Жирардели: С новия кмет на Банско мислим в една посока за развитието на ски зоната

Домоуправител крие осем чувала канабис в изба в Поморие

Министър Аврамова: Цената на водата ще остане социално поносима, въпреки водната криза

Стриптизьор-пожарникар посети дом за възрастни хора (ВИДЕО) 89-годишна жена "получи" за Коледа специален танц в скута

Без промяна при изписването на лекарства за хронично болните пациенти

Френски полицаи застреляха мъж, заплашил ги с нож

Отпадат бележките за получени доходи

Пешеходец блъснат и убит на място от кола в Монтана

252 615 домакинства ще получат помощи за отопление този сезон

Съдят жена и мъж, опитали да вкарат дрога в затвора

Малки таланти редят юбилейна изложба в арт салона на Апелативния съд "Пльок" представя шарени творби на възпитаници на школа "Дедал"

Арестуваха ромка с дрога в гащите Скътала 15 пликчета „чай за пушене“

Шарл Мишел: Очакваме възможно най-скоро гласуване в британския парламент по споразумението за Брекзит

Живеем на 55% от средния европеец Последни сме по БВП на човек от населението

Най-добре са в Люксембург и Германия

Жизненият стандарт на българина е на 55% от този на средния европеец, сочат данните на Евростат, които бяха обявени вчера. По този показател България драматично изостава от развитите страни в ЕС.

За да определи жизнения стандарт, Евростат използва показателя за действителното индивидуално потребление (AIC), който е мярка за материалното благосъстояние на домакинствата. По този показател България е на последно място в ЕС като жителите на страната ни потребяват с 45% по-малко от средния европеец. Преди година потреблението у нас беше 53% от средното ниво в ЕС, което показва че малко сме се доближили до начина на живот на средния европеец.

Най-близо до нас е Хърватия, където действителното индивидуално потребление е в размер на 61% от средното в ЕС. След това се нареждат Унгария и Румъния съответно с 63% и 68%. Оказва се, че в Румъния живеят доста по-добре от
нас.

В 10 от държавите от ЕС живеят по-охолно от средния европеец. Най-добре са в Люксембург, Германия и Австрия, където действителното потребление на човек е съответно с 30%, 22% и 18% по-високо от средното ниво за страните от ЕС. Веднага след тях са Великобритания (14% над средното за ЕС), Финландия (+13%) и Белгия (+12%), сочат данните на Евростат. “Клубът на богатите” страни се допълва от Дания (+12%), Холандия (+10%), Франция (+9%) и Швеция (+9%). Оказва се, че в Холандия, Франция и Швеция живеят два пъти по-добре от средния българин като ниво на потребление на храна, дрехи, автомобили, жилища, почивки, образование, посещение на културни мероприятия и т.н.

Друг показател, с който можем да се сравним с останалите страни от ЕС, е БВП на човек от населението. Този показател е мярка за икономическата активност и богатство на държавите. България отново е на последно място като БВП на човек у нас е само 49% от средното ниво в ЕС, при 253% в Люксембург.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Kradliv selski BKP^DS tarikat politik da si - GERB, BSP...selska komsomolska pliava каза:

  Za smetka na tova BG politic jive na 555% po=dobre ot srednia evropeiski politic!

 2. Ами да прост народ – бедна и слаба държава

 3. И както и да се сравняваме с останалите европейски държави все излиза че стандарта ни е африкански а не европейски , ама това ако питате Бойко или Горанов съвсем друго ще ви кажат например какъв ръст на икономиката сме имали, какъв нисък дефицит, каква стабилност.. сякаш това ни отлепя от дъното . Ама тях за дъното и българина надали им пука защото никой не им търси сметка. Народът прост, премиерът и той , животът-скучен, мизерията простотията и циганизацията стават тотални , ама на тях управляващите надали им дреме…

 4. Тези показатели са средни, т.е. като лафа за какво средно са яли в казармата – свинско със зеле – едни са яли свинско, други зеле. Но все пак вървим напред, защото преди 30г стандартът ни беше средно 5-10 пъти по-нисък. няма нужда да се оплакваме – бачкане му е майката!

  1. Още един помияр, който ни подканва да бачкаме за 500 лв.

 5. Не разбирам, защо СМИ си позволяват така да лъжат, може ли да ни покажете тези, които живеят на 55% от средния европеец и да ги преброим? Аз ще ви покажа няколко милиона, които даже не знаят как живее средния европеец, за тях всеки ден е битка за оцеляване.

 6. Bulgarina e gladen kato carkovna mi6ka za kakav standart se govori v Republika 4algaria ?????

 7. ЧИСЛАТА СА КУХИ ОТ СЪДЪРЖАНИЕ А ТОВА НЕ Е СЛУЧАЙНО. ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО Е СИМВОЛИЧНА А ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА Е МЕКО КАЗАНО ТОКСИЧНА. СТРЕСЪТ ЩЕ ОТКЛЮЧИ РАЗЛИЧНИ СОЦИАЛНИ ОТКЛОНЕНИЯ И ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. ПРОПУСКЛИВОСТА НА ТОКСИНИ В СТОМАХА И ЧЕРВАТА ЩЕ ПРИДОБИЯТ ХРОНИЧЕН ХАРАКТЕР ИЛИ ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТ РЕДИЦА ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.