Живко Суджука заплашвал свидетели

Десет въоръжени служители от “Бюрото по защита” към главния прокурор бяха командировани в Добрич. Те придружаваха прокурори от спецзвено “Антикорупция”, разследващи местния депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, станал по-известен като Живко Суджука.

“Имаме индикации, че върху свидетелите е оказван натиск – от заплахи за физическа саморазправа до административен натиск, който да им пречи на бизнеса. Затова бе взето безпрецедентното досега решение в екипа ни да бъдат включени и служители от “Бюрото по защита”. Готови сме да осигурим защита на всеки, който я поиска, за да се чувства по-спокоен, когато дава показания”, заяви вчера Румяна Арнаудова, ръководител на спецзвеното “Антикорупция” към Софийска градска прокуратура. Планът на обвинителите е да разпитат 12 свидетели от региона, както и всички други, които досега са се страхували или не са поискали да пътуват до София, за да разкажат истината за активиста на ГЕРБ. “Ако е необходимо, ще останем в града до четвъртък”, каза още Арнаудова.

Както писа “Труд”, в петък главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Живко Мартинов. И обяви, че срещу този депутат е приключила проверка, доказала няколко негови деяния. Най-пикантното от тях се оказаха 4 тона суджуци за 45 000 лв., които Мартинов получил чрез натиск върху производител. Казвал му, че сушените колбаси, направени по специална рецепта с добавено еленско месо, отиват направо за премиера Бойко Борисов. Проверката установила, че партиецът прибирал стоката, а до Бойко Борисов не достигнал нито един суджук.

Разследването на Мартинов за рекет е само едно от направленията, по които работи “Антикорупция”. Второто е за принуда на служители на МВР. Мартинов ги карал да анулират фиша на КАТ, издаден на шофьора му, да освободят задържани камион с пясък, изкопан от плаж, да притискат търговци на зърно, които му дължали пари. Третото е за натиск върху окръжния прокурор на Добрич и на вещи лица, изготвили автотехническата експертиза по делото срещу бившия зам.-министър на финансите Красимир Катев. (През 2012 г. Катев причини катастрофа с 2-ма убити, за което бе осъден на 4 г. затвор. Варненският апелативен съд я намали на 3 г. и половина. Делото е във ВКС – б.р.).

“В този случай имаме “лично укривателство”, тоест опит да се накарат представители на държавни органи да прикрият престъпления от едно лице, което да не бъде наказано”, обясни прокурор Арнаудова. В четвъртото направлеение става дума за натиск върху представители на учреждения да назначават, или да уволняват определени хора, а петото – заплахи и закани.

Живко Суджука още няма обвинения и вчера не е бил разпитван. Засега не са установени негови съучастници, но ако има такива, те ще получат обвинения, увери Арнаудова.

Прокурор Румяна Арнаудова: Разследваме сериозни престъпления

“Освен станалия медийно известен случай със суджука, по който имаме принуда, прокуратурата разследва още ред сериозни престъпления – против правосъдието, против реда на държавното управление, против личността”, коментира вчера Румяна Арнаудова, ръководител на спецзвено “Антикорупция”.

“Всички свидетели сочат, че пред тях Живко Мартинов непрекъснато е споделял пред тях демонстративно, че той е човекът на Бойко Борисов в Добрич, че всичко, което иска иначе за себе си, е по желание на Бойко Борисов. Не само суджуците не са отишли при Бойко Борисов. Факт е, че исканите от тези хора климатична система, видонаблюдение, офис мебели да се доставят – всичко това е отишло за лично ползване от Живко Мартинов”, поясни прокурор Арнаудова.

Окръжният прокурор на Добрич: Кадруваше в полицията, в прокуратурата не успя

“Живко Мартинов кадруваше в Областната дирекция на МВР в Добрич, защото предишният директор му беше марионетка. Опита да окаже натиск и върху мен, но не успя”. Това заяви вчера специално за “Труд” окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов.

“Мартинов дори пусна слух из града, че той ме е назначил, което не е вярно, защото спечелих открит конкурс във Висшия съдебен съвет и изборът ми бе напълно прозрачен”, добави Николов. Когато активистът от ГЕРБ се опитал да повлияе на разследването на катастрофата, предизвикана от бившия зам.-министър Красимир Катев, окръжният прокурор на Добрич незабавно уведомил апелативния прокурор на Варна, както и колегата си, наблюдаващ конкретното досъдебно производство.

Цветанов представи новото ръководство на ГЕРБ-Добрич - вицеадмирал поема командването

Депутатът Живко Мартинов подаде заявление за напускане на Народното събрание и то ще бъде прието днес като първа точка в дневния ред. Това обяви вчера в Добрич заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той благодари за тази постъпка на Мартинов, защото чрез нея се пресичали опитите да бъде хвърлено петно както върху партията, така и върху името на лидера є Бойко Борисов. Цветанов отказа да коментира обвиненията срещу Мартинов като заяви категорично, че досега не е имало сигнали за друго, освен за лоша среда и нездрав микроклимат в Добричката организация на партията.

Временно новият за нов областен ръководител на ГЕРБ-Добрич е определен вицеадмирал Пламен Манушев, а за общински - Красимир Николов, който в момента е заместник-областен управител. Вицеадмирал Манушев е родом от Генерал Тошево, депутат е от Добричката листа и на последните президентски избори бе вице в неуспелия тандем с Цецка Цачева.

На мястото на Живко Мартинов би трябвало да влезе Живко Желязков от добричкото с. Победа, ако не се откаже от преференцията си. Той бе на 11-о място в Добричката листа и излезе напред, тъй като на последните избори ГЕРБ имаше бюлетина №11.

Цветанов вчера припомни, че именно в Добрич е бил най-слабият резултат на партията на местните, а след това и на президентските избори.

“Познавам Живко Мартинов много добре и не мога да повярвам, че е извършил такива неща”, коментира вчера пред “Труд” бившият областен лидер на ГЕРБ-Добрич Румен Иванов. Той припомни, че е напуснал политиката през януари, когато приключи мандата му в 43-то НС. “Вече живея в София и не зная какво се случва в града и областта”, добави той. Всички в Добрич смятат, че именно Иванов, който преди години бе шеф на ОД на МВР в Добрич е издигнал навремето Живко Мартинов в ръководството на ГЕРБ.

За два мандата като депутат Живко не вземал думата в парламента

живко мартинов

Живко Мартинов, станал вече по-известен като Живко Суджука досега не е вземал думата в пленарната зала в 43-я и 44-я парламент. За последно е бил член на две комисии – по земеделието и харните и по околната среда и водите. Роден е през 1964 г.,, по образование е инженер. Има частен бизнес като собственик и арендатор на земеделски земи в Добричко, притежава и хотели по морето. Влиза в политиката през 2008 г. и до 2013 г. е бил общински съветник от ГЕРБ в Добрич.

През 2011 г. в ГЕРБ-Добрич избухва скандал, след като членът на общинското ръководство Кирил Костов публично си разрязва с ножица партийната книжка. Според него тогавашното ръководство от Румен Иванов и Живко Мартинов “притиска бизнесмени, включително и със заплахи да спре субсидиите на арендатори, ако не се отчитат по съответния начин”. Тези твърдения на Костов обаче остават недоказани.

В петък Живко Мартинов започна да обяснява, че бедите му идват от доноси, пращани от политическите му противници от БСП. По този повод добричкият “червен” депутат Красимир Янков заяви: “Мартинов да не се опитва да обяснява случая с политическа атака. По мое мнение става дума за класически пример за рекет”.

Коментари

Задължително поле