Животни проговарят чрез мобилно приложение в столичния зоопарк

1,5 млн. лв. инвестира общината в градината

Започва основен ремонт на сектора на маймуните

В столичния зоопарк вече има мобилно приложение, с помощта на което животните ще “проговорят”. Заставайки пред клетката на всяко от тях, ще можем да разберем историята му, а не само информация за вида му, каквато в момента има на табелите пред клетките.

“Текстът за конкретното животно ще бъде подаван така, все едно го говори самото то. Той например ще гласи: “Здравей, аз съм тигрицата Шели, и съм не толкова млада, но пък все толкова атрактивна”, каза пред “Труд” шефът на зоопарка Добромир Бориславов. Тази интересна информация ще бъде представена със снимка, текст и звук. “Приложението за мен е уникален продукт, който не съм виждал в нито един зоопарк. Може да се окаже, че ще сме първите, които сме направили такова нещо за всички посетители, и най-вече за най-малките”, обясни Бориславов. Безплатното приложение се казва “VIPS SOFIA ZOO”. То беше представено по време на празнуването на 130-годишнината на Зоологическата градина, която е най-старата на Балканите.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи по време на празненството, че тази година Столичната община инвестира в зоопарка около 1,5 млн. лв. “Имаме пълна готовност от следващата седмица да започне разширението на сектора на приматите спрямо изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите”, каза тя. Очаква се ремонтът да продължи до началото на есента. Като резултат, маймуните в сектора ще са по-малко, но на по-голямо пространство, в което ще се чувстват по-добре, съобщиха пред “Труд” от столичния зоопарк. Миналата година завърши подобно мащабно разширение на сектора за големите котки. За тях вече има условия на европейско ниво, смята Фандъкова.

Днес тя откри изложба за историята на зоопарка. Кметът нахрани и сурикатите, които, заедно с африканските бодливи свинчета, вече имат нови външни заграждения с озеленяване, декорация и стъкла за наблюдение.

Честванията за годишнината продължават и утре. От 11 ч. в зоопарка ще има концерт на Детския радиохор на БНР. В 11.30 ч. стартира музикалната проява “Джаз за деца” с “Венци Благоев ДЖАЗТЕТ”, гост-вокалист Марина Господинова и група “Пим-Пам”. В 12.30 ч. започва викторина. В 18 ч. започва Зоо Тии?н Парти с влогъра Крис Захариев. От 18.30 ч. ще пее рапъра ЕНДО, а в 19 ч.– БНР, Бандата на ръба.

В неделя в 19.30 ч. пък ще се проведе първият в Европа воден куклен театър. Такъв съществува само на едно място в света – в делтата на Червената река във Виетнам. Това е древен традиционен куклен театър и до ден днешен тайните му остават загадка както за публиката, така и за професионалистите.

Всички събития от програмата са безплатни срещу билет за вход в зоологическата градина. Касите ще са с удължено работно време до 19 ч.

 

Шефът на зоопарка Добромир Бориславов пред „Труд“:

Деца рисуват 130-метрова картина

9-1-2- Г-н Бориславов, за 130-годишнината на зоопарка ще бъде нарисувана голяма картина. За целта за децата са подготвени платно и фулмастри. Разкажете повече за идеята.

- Да, тя ще бъде рисувана в събота и довършена в неделя. Идеята беше да направим една такава 130-метрова дълга рисунка, на която ще намерим място в зоопарка, за да може всеки, който е участвал, след това да й се радва и да я споделя. Пък и смятам, че за децата ще бъде изключително интересно да участват в едно такова произведение. След това то ще остане в зоопарка.

- Зоологическата градина е с богата история, кой е любимият ви момент от нея?

- Самия факт, че зоопаркът е преживял две световни войни и няколко кризи. Най-любимия ми момент е, че е е успял да се съхрани и развива. Радвам се, че в момента тръгваме по един нов курс на развитие, който е изцяло в синхрон с правилата в големите европейски зоопаркове.

 

У нас и по света

Обитателите са 2000 от 293 вида

Фердинанд открива първия зоопарк на Балканите

Софийският зоопарк, основан през 1888 г. от княз Фердинанд, е най-големият на Балканите и първият, създаден на полуострова. Територията му от около 350 декара се обитава от 2000 животни от 293 вида. Въпреки че съоръжението няма конкуренция в региона, част от парковете в Западна Европа го превъзхождат. За сравнение например този във Виена разполага с 8500 екземпляра от 700 вида; в него има и дъждовна гора.

Зоологическата градина в Прага има 4200 животни от 650 вида. 132 от тях са застрашени от изчезване, включително сибирските тигри и белите носорози.

В Лондон се намира най-старата в света научна изследователска градина. Тя е обитавана от над 20 000 представители на 689 вида. Там са открити и първите изобщо терариум, аквариум и помещение за насекоми.

В Германия най-старият зоопарк (1844 г.) се намира в Берлин и със своите над 15 000 животни, привлича около 3 млн. туристи годишно.

Единствената известна горила албинос - Снежанка, пък е обитавала градината в Барселона, която има многобройни и разнообразни обитатели.

Интересни и съпоставими със съоръжението в София, са зоопарковете в Лисабон, където впечатление прави т.нар. Омагьосана гора и в Рим, където целогодишно се провеждат игри и забавления.

 

 

История

Природозащитна дейност развива съоръжението

На Лазаровден се празнува Ден на осиновителя

Зоологическата градина в София е основана през 1888 г., а през 1984 г. е преместена от малкото си място в центъра на столицата на територията на днешната община “Лозенец”.

Съвременните тенденции за развитие на зоопарковете обособяват четири основни направления в опазването на застрашената природа и биологичното разнообразие. Наред с развлекателната им функция тези съоръжения се превръщат в центрове за отглеждане и развъждане на застрашени видове и създават база за природозащитно образование и широко приложима научно-изследователска работа.

В зоопарка в София се размножават редки и застрашени видове като дневни и нощни грабливи птици, персийски леопард, амурски тигър, евроазиатски рис, антилопите адакс.

В трудното време на прехода в Зоологическата градина е създадена своеобразна програма за набиране на допълнителни средства по подобие на английските зоопаркове – програма за осиновяване на животни.

Всяка година на Лазаровден (съботата преди Цветница) се празнува Ден на осиновителя с тържество и изненади за децата и връчване на паспорти на новите осиновители на животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България