Животновъди блокираха път, не допускат ветеринари да евтаназират

Фермерка: Имам 800 животни, в паника съм, че утре с жандармерия идват и при мен

Фермери блокираха пътя край Болярово, на разклона за трите села Крайново, Странджа и Шарково. Целта им е да не допуснат ветеринарите да евтаназират животните там, след като бе обявено, че има зараза от чума по овце и кози.

"Ние тук блоираме, но те минават по черни пътища - 30 души са ветеринари и жандармерия. Днес обявиха, че ще трепят животните в Крайново и Странджа, утре идват и при мен. Имам 800 овце и кози, в паника съм, елате да ни защитите", каза пред "Труд" фермерката Дойка Панайотова от Шарково.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев на директора на ОДБХ Ямбол е разпоредено да организира принудително убиване по хуманен начин и обезвреждане на всички дребни преживни животни в населените места. Мерките да се изпълнят при спазване на изискванията за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Определена е 3-километрова предпазна зона, около огнищата, в която влизат селата Шарково, Крайново и Странджа и 10-километрова наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места в община Болярово, област Ямбол - с. Воден, Малко Шарково, Мамарчево, град Болярово, с. Лалково, Ситово, Иглика, Голям Дервент, Горска поляна и в община Средец, област Бургас - селата Горно Ябълково и Момина църква.

Фермерите обаче настояват да бъдат взети втори проби от животните, които в трите села са общо 3 000 на брой. Селата са погранични и ако се загробят животните, това означава да се убие фермерството в тях.

"Организатор на протеста им е движение "Антимафия", каза председателят на движението Георги Дражев.-"Битката е сериозна. Подали сме жалба в прокуратурата, защото считаме, че пробите са с неясен характер и затова настояваме за втори", каза Дражев.

Коментари

Задължително поле