„Животът е другаде” – докато не го проверим

1. Йордан Антов (издател, ИК „Лексикон”), Весела Люцканова и Благовеста Касабова

Животът е другаде - тази разговорна фраза, която през последните 20 години се превърна в етико-социална мантра на няколко поколения българи, излитащи от Терминал 2, сега е събрала в себе си цялата палитра от проблеми на нашето съвремие в новия роман на хитовата белетристка Весела Люцканова. Автор на повече от 30 книги – романи, разкази и новели, сега писателката предлага на читателите един драматичен сюжет за възхода и падението, за обратите в живота на българина, за тъмните страни и искриците надежда.

Премиерата на романа „Животът е другаде” (изд. „Лексикон”, 2017) събра столичната публика в Книжен център „Гринуич” в студената привечер на 29 ноември. „Не можех да не напиша тази книга – каза Весела Люцканова. Отлагах я дълго, но накрая я написах, защото смятам, че съм длъжна да го направя. Това е един филтър към нашето общество, което е загубило най-важното си качество – съпричастността към другите, към инвалидите, към децата, изоставени в сиропиталищата. Голямата ми болка е, че талантливите, изучени деца заминава и казват „Животът е другаде!” А цялото ни общество е отчуждено – все по-малко даряваме топлота дори на близките си. Тук ще видите и тези алчни фондации, които уреждат деца уж за осиновяване, а всъщност – за донорство. И прибират огромни суми. Хиляди деца у нас са обект на търговия.”

За особеностите на фабулата и стила на Весела Люцканова говори литературният критик Благовеста Касабова, подчертавайки, че авторката е майстор на заплетените сюжетни линии – с множество разклонения, второстепенни герои, интересни повествователни прийоми, които раждат очакване и високо напрежение у читателя: „В сюжета се преплитат две основни линии – едната е за съдбата на изоставените деца, другата е за красивите млади момичета, които попадат в ръцете на мафиоти и стават обект на забавления или търговия. Героините в този роман са нейни близки, в повечето случаи те са интелектуалци – художници, писатели, инженери, лекари, архитекти – хора на духа. Въпреки обрисуваната престъпна действителност, в романа има една светлина, която върви на втори план и ни кара да вярваме, че все някога нещата ще се променят.”

Кинематографичните качества на текста дават възможност той да бъде филмиран, ако вярваме на тенденцията, че българското кино се възражда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура