Борисов поиска пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Български лекарски съюз ще подпише рамковия договор за 2018

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

„Животът е другаде” – докато не го проверим

1. Йордан Антов (издател, ИК „Лексикон”), Весела Люцканова и Благовеста Касабова

Животът е другаде – тази разговорна фраза, която през последните 20 години се превърна в етико-социална мантра на няколко поколения българи, излитащи от Терминал 2, сега е събрала в себе си цялата палитра от проблеми на нашето съвремие в новия роман на хитовата белетристка Весела Люцканова. Автор на повече от 30 книги – романи, разкази и новели, сега писателката предлага на читателите един драматичен сюжет за възхода и падението, за обратите в живота на българина, за тъмните страни и искриците надежда.

Премиерата на романа „Животът е другаде” (изд. „Лексикон”, 2017) събра столичната публика в Книжен център „Гринуич” в студената привечер на 29 ноември. „Не можех да не напиша тази книга – каза Весела Люцканова. Отлагах я дълго, но накрая я написах, защото смятам, че съм длъжна да го направя. Това е един филтър към нашето общество, което е загубило най-важното си качество – съпричастността към другите, към инвалидите, към децата, изоставени в сиропиталищата. Голямата ми болка е, че талантливите, изучени деца заминава и казват „Животът е другаде!” А цялото ни общество е отчуждено – все по-малко даряваме топлота дори на близките си. Тук ще видите и тези алчни фондации, които уреждат деца уж за осиновяване, а всъщност – за донорство. И прибират огромни суми. Хиляди деца у нас са обект на търговия.”

За особеностите на фабулата и стила на Весела Люцканова говори литературният критик Благовеста Касабова, подчертавайки, че авторката е майстор на заплетените сюжетни линии – с множество разклонения, второстепенни герои, интересни повествователни прийоми, които раждат очакване и високо напрежение у читателя: „В сюжета се преплитат две основни линии – едната е за съдбата на изоставените деца, другата е за красивите млади момичета, които попадат в ръцете на мафиоти и стават обект на забавления или търговия. Героините в този роман са нейни близки, в повечето случаи те са интелектуалци – художници, писатели, инженери, лекари, архитекти – хора на духа. Въпреки обрисуваната престъпна действителност, в романа има една светлина, която върви на втори план и ни кара да вярваме, че все някога нещата ще се променят.”

Кинематографичните качества на текста дават възможност той да бъде филмиран, ако вярваме на тенденцията, че българското кино се възражда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.