Женственият син на Елизабет Хърли бе избран най-секси наследник от сп. People 17-годишният Деймиън копира майка си дори в облеклото

Вицепремиерът Николова: Индия е приоритетен партньор за България в Азиатско-тихоокеанския регион

Манфред Вебер: Мониторингът над България трябва да бъде вдигнат Постоянните усилия на Бойко Борисов и народа на България се отплащат, заяви шефът на групата на ЕНП в Европарламента

Британските власти ще изпозлват бобри в борбата с наводненията Животинките са изтребени на Острова още през 16-и век

Двоен убиец опита неуспешно да излезе предсрочно на свобода

Внесоха жалба срещу вещо лице по повторното броене на бюлетините в Сливен

Вижте кой ще връща 80 млн. лв. от незаконни заменки (СПИСЪК)

Службите демонстрираха как ще ни спасяват при ядрена авария (СНИМКИ, ВИДЕО) Главен комисар Ивайло Иванов: Институциите доказаха необходимата подготовка за реакция при извънредни ситуации

Катастрофа между тир и микробус предизвика километрично задръстване на магистрала „Тракия“

Фрегатата „Верни” се завръща от мащабно военно учение в Турция

Син на президент на Германия наръган на лекция Проф. Фриц фон Вайцзекер издъхнал на място

Издигат кандидат за волейбола до седмица

Във Варна оперират с последен модел робот Da Vinci

МО награди посмъртно разузнавача полк. Пеньо Пенев с почетния знак „Свети Георги I степен“ Министър Каракачанов: Хората, които са служили на България честно и безкористно, са герои

Маринела Арабаджиева е откарана в болница

Животът на Земята се измени заради климатичните промени, обявиха учени

Учени предупреждават, че животът на Земята вече е променен от затоплящият се климат, съобщава AFP.

Учени откриха, че 82% от ключовите екологични процеси, включително генетичното разнообразие и миграционните процеси, са повлияни от глобалното затопляне.

Тези ефекти засягат земята, океаните и сладководните ареали. „Имаме доказателства, че влиянието се усеща дори при покачване на температурата само с 1ºC“, казва ръководителят на изследването Брет Чефърс, член на Международен съюз за защита на природата (IUCN) и преподавател в Университета на Флорида.

„Тези индивидуални генни промени засягат физиологията на видовете – променят размера на тялото, видовете се преселват в коренно различни ареали. Тези промени ще засегнат хората и ще причинят бум на болестите, недобра реколта и ще заплашат продоволствената сигурност“, казват експертите.

Учените са анализирали 94 екологични процеса. Те предупреждават, че колкото повече се променят екосистемите, толкова по-малко вероятно е природата да се пребори с неблагоприятния ефект на климатичните промени. Например, болните гори не биха могли вече да поглъщат въглеродния диоксид.

Повишаването на температурата на океаните ще доведе до наводнения, повишение да нивото на океаните и моретата, а циклоните ще се влошат.

Хората разчитат на здрави екосистеми за храна и чиста вода – колкото повече се променя околната среда, толкова повече живота на хората ще е в риск.

„Ние сме просто потресени от нивото на промяна, което наблюдаваме, което много от учените не очаквахме да стане с десетилетия“, каза Джеймс Уотсън – член на IUCN и групата за специалисти по климатичните промени. „Ако не действаме бързо, за да намалим вредните емисии, вероятно е всяка екосистема на Земята ще се промени фундаментално“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.