На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Животът поскъпна с 3% за година Плащаме повече за транспорт, стойността на яйцата нагоре с 20% за 30 дни

Точно 3% инфлация регистрира НСИ през ноември на годишна база, а единадесетият месец е поредният, през който поскъпва животът у нас.

За 30 дни цените на стоките и услугите са се увеличили с 0,4%, като по-осезаемо са се вдигнали стойностите на транспорта (+1,2%), храната и безалкохолните (+0,6%). Алкохолът и тютюневи изделия са по-скъпи с 0,4%, а комуналните услуги ни струват с 0,5% повече. При хранителните продукти цената на яйцата се е повишила с 20,9% за месец. Именно храните са и основен източник на годишното поскъпване на живота у нас. Потребителските цени започнаха да вървят нагоре към края на миналата година, но ръстът стана по-отчетлив от януари 2017 г. Преди това статистиката отчиташе близо три години дефлация, но повишението на международните цени на храни и горива обърна тенденцията и изведе показателя на положителна територия. Прогнозата на Министерството на финансите е за инфлация и догодина.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, според министерството ще постигне средногодишен растеж от 1,4% през 2018, като инфлацията в края є ще е 1,6%. Ръстът ще се определя от продължаване на поскъпването при потребителските цени на храните и горивата, както и от засилване на базисната инфлация под влияние на по-високото вътрешно търсене.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Всеки развит демократ ще ви каже, че това е добра новина за икономиката и пенсиите.

  2. НСИ са откровенни лъжци. Според НОИ средноосигурителния доход на работеяите в страната е 800 лева, а според НСИ 1023 лева. Според НСИ яйцата поскъпнали с 20%, но къде са били тези уроде преди месец когато яйцата в Билла бяха за 2 лева 10. бр, а сега са 2,79 лева. Излиза, че НСИ послъгвайки намалява минимум 50% реалните факти или ги увеличава много, за да угажда на управляващите. Животът бил поскъпнал само некви 3%, а реално е поскъпнал близо 30%. Аз казвам, че уродете от НСИ са за дране.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.