WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Животът поскъпна с 3% за година Плащаме повече за транспорт, стойността на яйцата нагоре с 20% за 30 дни

Храните са основна причина за повишението на инфлацията на годишна база през ноември. СНИМКА БУЛФОТО

Точно 3% инфлация регистрира НСИ през ноември на годишна база, а единадесетият месец е поредният, през който поскъпва животът у нас.

За 30 дни цените на стоките и услугите са се увеличили с 0,4%, като по-осезаемо са се вдигнали стойностите на транспорта (+1,2%), храната и безалкохолните (+0,6%). Алкохолът и тютюневи изделия са по-скъпи с 0,4%, а комуналните услуги ни струват с 0,5% повече. При хранителните продукти цената на яйцата се е повишила с 20,9% за месец. Именно храните са и основен източник на годишното поскъпване на живота у нас. Потребителските цени започнаха да вървят нагоре към края на миналата година, но ръстът стана по-отчетлив от януари 2017 г. Преди това статистиката отчиташе близо три години дефлация, но повишението на международните цени на храни и горива обърна тенденцията и изведе показателя на положителна територия. Прогнозата на Министерството на финансите е за инфлация и догодина.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, според министерството ще постигне средногодишен растеж от 1,4% през 2018, като инфлацията в края є ще е 1,6%. Ръстът ще се определя от продължаване на поскъпването при потребителските цени на храните и горивата, както и от засилване на базисната инфлация под влияние на по-високото вътрешно търсене.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Всеки развит демократ ще ви каже, че това е добра новина за икономиката и пенсиите.

  2. НСИ са откровенни лъжци. Според НОИ средноосигурителния доход на работеяите в страната е 800 лева, а според НСИ 1023 лева. Според НСИ яйцата поскъпнали с 20%, но къде са били тези уроде преди месец когато яйцата в Билла бяха за 2 лева 10. бр, а сега са 2,79 лева. Излиза, че НСИ послъгвайки намалява минимум 50% реалните факти или ги увеличава много, за да угажда на управляващите. Животът бил поскъпнал само некви 3%, а реално е поскъпнал близо 30%. Аз казвам, че уродете от НСИ са за дране.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.