Турски полицай стреля по колега, а след това в себе си, след спор

Росен Желязков: Досега в Европейския парламент не е имало прецедент, какъвто има с пакет „Мобилност“ 1 Според министърът се спекулира по темата

Масови арести след атаки срещу роми в Париж

Красимир Каракачанов: Не мисля, че скандалът с апартаментите ще разклати властта

Главният прокурор на Турция и заместничката му в музей „Етъра” опитаха как се тъче

Нова водна стена, пейки и осветление на площад „Гарибалди“ Предстоят довършителни дейности по озеленяването

Възпоменание пред Паметника на Одринската епопея в Деня на Тракия (СНИМКИ)

Административният капацитет в България сe е подобрил с над 4% Това сочат резултатите от национално проучване „Индекс на административния капацитет на държавната администрация” на Стопанска академия

Апелативният съд обяви за решаване дело за пране на пари срещу трима сливенци

Това ли наричате футбол?

Пламен Таушанов, БАЗП: Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Момчета потрошиха площадка, камери ги записаха

Англия с жалба до УЕФА, заради маймунски звуци

Обезопасяват парка „Борово око” в Търговище По предписание се премахват стари дървета и се засаждат нови видове

Животът поскъпна с 3% за година Плащаме повече за транспорт, стойността на яйцата нагоре с 20% за 30 дни

Точно 3% инфлация регистрира НСИ през ноември на годишна база, а единадесетият месец е поредният, през който поскъпва животът у нас.

За 30 дни цените на стоките и услугите са се увеличили с 0,4%, като по-осезаемо са се вдигнали стойностите на транспорта (+1,2%), храната и безалкохолните (+0,6%). Алкохолът и тютюневи изделия са по-скъпи с 0,4%, а комуналните услуги ни струват с 0,5% повече. При хранителните продукти цената на яйцата се е повишила с 20,9% за месец. Именно храните са и основен източник на годишното поскъпване на живота у нас. Потребителските цени започнаха да вървят нагоре към края на миналата година, но ръстът стана по-отчетлив от януари 2017 г. Преди това статистиката отчиташе близо три години дефлация, но повишението на международните цени на храни и горива обърна тенденцията и изведе показателя на положителна територия. Прогнозата на Министерството на финансите е за инфлация и догодина.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, според министерството ще постигне средногодишен растеж от 1,4% през 2018, като инфлацията в края є ще е 1,6%. Ръстът ще се определя от продължаване на поскъпването при потребителските цени на храните и горивата, както и от засилване на базисната инфлация под влияние на по-високото вътрешно търсене.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Всеки развит демократ ще ви каже, че това е добра новина за икономиката и пенсиите.

  2. НСИ са откровенни лъжци. Според НОИ средноосигурителния доход на работеяите в страната е 800 лева, а според НСИ 1023 лева. Според НСИ яйцата поскъпнали с 20%, но къде са били тези уроде преди месец когато яйцата в Билла бяха за 2 лева 10. бр, а сега са 2,79 лева. Излиза, че НСИ послъгвайки намалява минимум 50% реалните факти или ги увеличава много, за да угажда на управляващите. Животът бил поскъпнал само некви 3%, а реално е поскъпнал близо 30%. Аз казвам, че уродете от НСИ са за дране.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.