Животът у нас 4 пъти по-евтин от Исландия

Снимка: Архив

Разходите в България са най-малки в ЕС

Разходите за живот у нас са най-ниските в Европейския съюз, показва доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Потребителските цени в България са наполовина на средното за ЕС или 44 пункта.

Най-скъпо е да живееш в Исландия, отчита още докладът. От ОИСР изчисляват средното ниво за съюза на цените на потребителските стоки като основа, равняваща се на 100. Сравнено с тази база в Исландия равнището е 171,6 пункта. Разходите за живот там са значително по-високи от средното ниво за Европейския съюз.

Казано по друг начин разходите за живот в Исландия са четири пъти по-високи от тези в България.

След островната държава се нареждат съответно Швейцария, Норвегия, Дания и Люксембург, където потребителските цени се оказват значително над средните за ЕС.

Страните, които са най-близо до границата от 100 пък са Франция, Германия и Италия. Под средното ниво остават разходите във всички страни от Централна и Източна Европа.

Непосредствено след България по ниски цени се нарежда Румъния, следвана от Полша, Унгария и Литва. Значително по-високи остават разходите за живот в Словения, Гърция и Естония.

Наскоро данни на Евростат показаха, че цените в България са се повишили с 85% от 2000 до 2017 г. Страната ни е четвърта в Европейския съюз по поскъпване, като най-голямо увеличение е регистрирано при алкохола и цигарите, които са поскъпнали с над 400 процента. Сериозен ръст в цените за периода има и при образованието - над 200 процента, както и при здравеопазването - над 150 процента. За периода цените на тока, водата и газа са се вдигнали със 130%, а на храните с 87 на сто.

Първенец по поскъпване в ЕС е Румъния, където цените растат с 257%. Средно за ЕС повишението е с 36,5 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари