На 21 септември 2018 да почерпят

Драма: „Лудогорец“ пропиля два гола аванс срещу „Байер“ и остана с празни ръце

Мръсните тайни на интернет гигантите “Епъл”, “Амазон”, “Фейсбук” и “Гугъл” имат безпрецедентен достъп до личния ни живот

Йордан Йовчев излиза от „Фермата“ Участниците изпратиха олимпийския медалист със сълзи

Двете Кореи приключиха президентската среща на свещен връх

САЩ въведоха санкции срещу 33 длъжностни лица, свързани в ВПК на Русия

Бум в производството на кока в Колумбия Около 1400 т са произведени през 2017 г.

София с план за чист въздух Обмислят подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, разширяване на газопреносната мрежа и филтри на комините

Роналдо сред грубияните във футбола

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер (обзор) България загуби една седмица заради войната между институциите

Родител нападнал учителка в Старозагорско Двете страни са с напълно различни версии за случилото се

Инцидент с отравяне в Солсбъри се оказа измама Пострадалата Анна Шапиро се представяла за агентка на Мосад

500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари Дупка в закона - няма наказание за производството на тютюневи изделия без бандерол

Венеция с нови глоби за туристи До 500 евро за седене и лежане на земята

Живот в ада Делхи е сред най-замърсените градове в света

Хората се задушават сред пластмасата

Това е канал, превърнал се в дълга ивица от пластмасов боклук – кошмарна и ежедневна гледка в предградие на един от най-замърсените градове в света, Делхи. Пластмасовите торбички, опаковки от храни и други отпадъци бълва канал за отпадни води, който стига до бидонвила в Таймур Нагар.

Скитащи кучета, кокошки, кози и дори крави търсят храна в смрадта, сред която деца се опитват да открият футболни топки или пластмасови бутилки.

Тази година Индия е домакин на Световния ден за опазване на околната среда, отбелязван на 5 юни, като темата е „Справяне със замърсяването с пластмаси“. Животът в Таймур Нагар предлага пълна нагледна илюстрация. „Виждате колко лоши са условията тук. Задушаваме се под пластмасите“, казва Бхола Рам. Таймур Нагар далеч не е единичен случай в Делхи и много други индийски градове, затънали в отпадъци, най-вече пластмасови.

За Световния ден на околната среда Индия планира почистване на плажовете, изложба на зелени технологии, художествени прояви, с които да покаже готовността си да действа за решаване на проблема, както и икономическото си развитие. Инженерът Раджагопалан Васудеван дори е разработил процес за преработка на пластмасите и използването им при строежа на пътища. И най-бегъл поглед върху Таймур Нагар е достатъчен, за да добие човек представа за мащаба на предизвикателството.

По официални данни Индия произвежда годишно 5,6 милиона тона пластмасови отпадъци.

През 2009 г. Делхи забрани пластмасовите торбички, а впоследствие разшири забраната за всички пластмасови опаковки и други пластмасови изделия за еднократна употреба. Само че забраната не беше приложена, а найлоновите торбички продължават да са най-използваното средство за пренасяне на плодовете и зеленчуците, месото и други хранителни стоки. Жителите на Таймур Нагар са свикнали със средата, в която живеят и като че ли са се примирили. „Това е като да живееш в ада. Бедни сме и нямаме друг избор, освен да живеем и умрем тук“, казва Шрипал Сингх. Индийският премиер Нарендра Моди обеща да изчисти страната преди края на мандата си през 2019 г.

(БТА, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Негрите, китайците и индийцiте са станали ПОВЕЧЕ от Мравките на Земята. И тъй като скоро никой не ги е убивал, не е имало война там, тия тръгват да нападат съседните страни. Трябва САЩ и Русия да ги бомбардират и избиват Наред.

    1. Напротив, трябва да им помагаме и да ги внасяме, както прави цивилизована европа.
      Дарвин.

  2. И тук ще стане така,както е в Делхи. След като датчаните направят проекта за лагер в чужда страна на бежанците и имигрантите. Ще потъмнеем,като Франция и ще чалмясаме,като Германия и Австрия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.