Жилищата в София поскъпнаха с 55%

В София жилищата поскъпнаха с 55% за период от близо пет години.

В рамките на близо пет години

Пловдив е втори в класацията

Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с над 38%

Жилищата в София поскъпнаха с 55% за близо пет години. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през третото тримесечие на миналата година са с 48,2% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 58,6%. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 47,8% за период от близо пет години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 49,5% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 47,7%.

При новото строителство Пловдив изпреварва София с ръст на цените от 49,5% за близо пет години.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора, Русе и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 31-39%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+39,3%), следвана от Русе (+38,6%). Варна остава по-назад с поскъпване на жилищата с 31,6%. Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 24,6% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 35,8%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 56,5%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 33,8%, сочат данните на националната статистика.
В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 41,3% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 21,4%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 24,4% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 16,4%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 32%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 38,3% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 40,8%, а ръстът на цените на новото строителство е с 34%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти