Спецсъдът гледа при закрити врати молбата за по-лека мярка за неотклонение на Миню Стайков

Арестуваха джихадист на „Шанз-Елизе“, подготвял атентати в Париж и България

Варненски гимназисти отново са първи в конкурс на НАСА

УЕФА разследва Роналдо

Жервтвите на стрелбата в Утрехт станаха три

„Росатом“: Ще построим АЕЦ „Белене“, но при изисквания, гарантиращи изгодата на Русия от реализацията на проекта

БДЖ съобщава за зачестяване на случаите на замеряния на влакове с камъни

Зонта клуб и болницата в Горна Оряховица организираха безплатни гинекологични прегледи Кампанията е по проекта "100 Х 100" здрави

Крадци на зайци ще се поправят с труд в полза на обществото

Обучават безработни за продавачи и застрахователи 8 лв. дневна стипендия, докато учат

Лекарства за кръвно могат да увеличат риска от внезапно спиране на сърцето

Министър Желязков: 4 милиарда лева е необходимият бюджет за реализацията на всички стратегически жп проекти у нас

Холандската полиция търси 37-годишен турчин за стрелбата в Утрехт (СНИМКА)

Георги Вергиев заема мястото на Славчо Велков в Народното събрание

Мария Габриел: 75% от младите хора в Европа не могат да различат фалшивите новини

Жилищата в София стават по-достъпни Два пъти по-лесно можем да си купим имот

Пазарът е стабилен, такива са очакванията и за следващите 1-2 години

Средната цена стигна 1000 евро за кв./м

Жилищата в София стават все по-достъпни за купувачите. За покупката на един квадратен метър от апартамент в столицата през последното тримесечие на 2018 г. са необходими 1,42 средни за града заплати, показват изчисления на брокери на имоти. Това е по-малко спрямо нивата от 1,45-1,47 заплати за квадрат в предходните тримесечия на 2018 г. Това означава, че имотите в София са станали по-достъпни в сравнение с началото на 2018 г.

Коефициентът за достъпност на жилищата в София в момента е далеч по-малък от пиковата стойност преди 10 години (3,5), което показва, че най-общо казано имотите в София са поне два пъти по-достъпни спрямо доходите на хората и цените на апартаментите през предкризисната 2008 г.

”За 2018 г. можем да кажем, че беше успешна, интересна и динамична за имотния пазар в София, с много по-плавни ръстове на всички показатели. Като цяло, може да я определим като стабилизираща година за жилищния пазар в столицата”, коментира Полина Стойкова от имотна компания на българския пазар. ”Интересът към жилищата в София остана голям, но значителна част от търсенето все още е неудовлетворено”, допълва тя.

Основните показатели за жилищния пазар в София за 2018 г. могат да се обобщят в няколко цифри – темпът на нарастване на цените се задържа около 5% на годишна база, стабилизацията на пазара достигна до ценови нива от 1000 евро/кв.м., а жилищата са два пъти по-достъпни спрямо ситуацията преди 10 години. Очакванията са за нарастващо предлагане на жилища ново строителство, които продължават да са предпочитани от хората в столицата. Те формират близо 70% от обема на сделките. ”Перспективите за пазара са положителни, като очакванията ни са цените да се задържат около настоящите нива през следващите 1-2 години”, обобщава Полина Стойкова.

 

В столицата

Плащаме 86 260 евро за апартамент

Има психологическа граница от 1100 евро/кв.м

Цените на жилищата в София са доста под нивата от преди 10 години, когато бяха достигнали 1260 евро/кв.м.

Средната цена на жилищата в София през последното тримесечие на 2018 г. е 1090 евро/кв.м., при 1086 евро/кв.м. за предходното, заявиха брокери на имоти. Вече цяла година психологическата граница от 1100 евро/кв.м. не може да бъде премината от купувачите. Очаквано, пазарът се стабилизира и се развива много по-плавно от предходните години на наваксване.

Цените са доста под нивата от преди 10 години, когато бяха достигнали 1260 евро/кв.м, отчитат експерти от имотния бранш. Средната покупна цена на жилищата в София е 86 260 евро, при нива около 90 хил. евро в предходните тримесечия. Тази тенденция отразява нарастването на дела на закупените двустайни жилища и тенденцията за търсене на по-малки площи за сметка на нарасналите цени на кв.м.

Цените на имотите продължават да нарастват с бързи темпове, които са значително по-високи от лихвите по банковите депозити. Затова много хора предпочитат да инвестират парите си в жилища, вместо да ги държат на влог. Поскъпването обаче е с малко по-бавни темпове от последните години на наваксване на цените след финансовата криза.

 

Данни

70% от сделките са с ново строителство

15% ръст на разрешителните

Голяма част от сделките се сключват с имоти, които все още са на етап „в строеж”.

Според данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие на 2018 г. в София са вписани 6376 имотни продажби, при 6300 за същия период на 2017 г., което е ръст с 1,2% на годишна база. Това е по-малко от регистрираното увеличението на обема на продажбите с 6-8-10% през предходните години. В тези официални данни обаче не влизат закупените жилища на етап ”в строеж”, които ще бъдат вписани като продажби в Агенцията при тяхното завършване. А делът не тези сделки е около 60-70% от целия пазар на имоти в София. Това показва, че обемът от продажби, които се отчитат в тази официална статистика на Агенцията по вписванията, е силно занижен.

Междувременно издадените нови разрешителни за строеж в София нарастват с много бързи темпове, които дори не могат да задоволят увеличаващата се потребност от жилища за преместващите се в столицата хора от вътрешността на страната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Заплатите ли станаха двойно по-големи, та според някои двойно по-лесно се купуват имоти? Аз лично не съм виждал цената на имот да пада, имотните чифути само вдигат цените нагоре.

  2. При себестойност максимум 300 евро на квадратен метър да ти продават над 1000 евро, направо си е достъпна работата 😉

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.