Жителите на Стряма, Шишманци и Белозем излизат на протест заради горящия завод

Снимка: БТВ

Жители на селата Стряма, Шишманци и Белозем се вдигат утре на спонтанен протест пред завода за отпадъци, който гори вече втори ден. Те ще си дадат среща в 6:15 сутринта, когато пристигат първите камиони. Събитието под надслов "Да спрем отровата от "Еко" завода в село Шишманци" вече набира популярност в социалните мрежи, информира Trafficnews.

Исканията на протестиращите ще бъдат подкрепени и от представители на местното самоуправление. Кметът на село Белозем Иван Тачев е категоричен, че исканията са не за затваряне на завода, а за по-безопасна среда."Искаме той да функционира безопасно за нас и най-вече за нашите деца. Имаме нужда от него, но не при такъв ред, при който работи в момента. Вече няколко пъти се допуска замърсяване на околната среда в един от най-гъсто населените райони на България - сърцето на Тракия", сподели Тачев. Той допълни, че ще настоява за строг мониторинг на мерките за безопасност с оглед предотвратяване на замърсявания занапред.

Кметът на общината Павел Гуджеров също настоя за подобни мерки. Той се обърна с писмо до премиера Бойко Борисов и прикани жителите на общината да се включат в подписка, която ще го придружи.

Към момента кметът е формулирал четири искания към компетентните институции - за противопожарна охрана на обекта, осигуряване на денонощна охрана, ревизия на мерките за безопасност и монтиране на стационарна станция за имерване на качеството на въздуха.

"Категорично смятаме, че ако това съоръжение не може да функционира безопасно, трябва да преустанови дейността си", написал е още той до премиера.

От Екологичен завод коментираха, че всички искания на местните жители ще бъдат удовлетворени. "В района на депата ще бъдат поставени термокамери, ще има пожарна кола, която ще дежури по 24 часа в денонощието, ще наемем частна охранителна фирма освен ведомствената охрана на завода," обеща изпълнителният директор Стоян Гидиков.

Недоволните граждани се заканиха, че това ще бъде първият от серия протести.

Коментари

Задължително поле